Nederland stunt tegen angstgegner Noorwegen

WK handbal De Nederlandse handbalsters stuntten vrijdag op het WK in Japan door te winnen van topland Noorwegen,

Estavana Polman haalt uit tegen Noorwegen.
Estavana Polman haalt uit tegen Noorwegen. Foto Ronald Hoogendoorn/ANP

Het was twintig jaar geleden dat de Nederlandse handbalvrouwen voor het laatst hadden gewonnen van Noorwegen, al jaren een grootmacht in de sport. Altijd trok Oranje de laatste twee decennia aan het kortste eind tegen de Scandinavische angstgegner, de drievoudig wereldkampioen. Twee keer, op het WK in 2015 en het EK in 2016, verloor Nederland in de finale van de Noorse vrouwen.

Vrijdag, in Kumamoto, in het zuiden van Japan, doorbrak Nederland de Noorse hegemonie in de afsluitende groepswedstrijd op het WK met een spetterende zege: 30-28.

Door die onverwachte overwinning eindigde Nederland zelfs als groepswinnaar en neemt het vier belangrijke punten mee naar de volgende ronde. Ook de zege op Servië telt mee in het vervolg van het toernooi.

„We wisten dat het erin zat, en nu komt het eruit. Voor iedereen die twijfelde of we het kunnen, volgens mij hebben we het vandaag wel laten zien”, zei Estavana Polman na afloop tegenover de NOS.

In de eerste helft leek het erop alsof het patroon van de laatste jaren zou worden herhaald. Noorwegen was veel beter en leidde bij de rust met 18-14. Maar in de tweede helft wist Nederland steeds meer het Noorse spel te ontregelen, met hoofdrollen voor keepster Tess Wester en aanjaagster Polman. Met nog tien minuten op de klok nam Oranje via Lois Abbingh de leiding: 26-25. In de slotfase scoorde Polman kort achter elkaar drie keer.

Nederland komt in de hoofdronde terecht in groep 1, met Zuid-Korea, Duitsland en Denemarken. Noorwegen en Servië zitten ook in deze groep, maar daar hoeft Nederland in deze ronde niet nog een keer tegen te spelen. Denemarken verraste door in de laatste poulewedstrijd in groep B wereld- en Europees kampioen Frankrijk uit te schakelen.