Justitie

Gevangenissen Zutphen en Grave volledig doorzocht

De gevangenissen in Grave en Zutphen werden donderdag volledig doorzocht omdat er „concreet vermoeden” bestaat voor de invoer van smokkelwaar, voornamelijk drugs en telefoons.

Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De actie in Grave begon woensdag al.

De gevangenissen zijn in een zogeheten lockdown, waardoor activiteiten stilliggen en niemand het gebouw in of uit mag. Dit heeft volgens de woordvoerder geen gevolgen voor rechtszaken. Daarvoor mogen gedetineerden de complexen wel verlaten, al kunnen rechtszaken enige vertraging oplopen.

De inrichting in Zutphen omvat zowel een gevangenis als een huis van bewaring en biedt plaats aan 204 gedetineerden. De penitentiaire inrichting in Grave heeft ook een afdeling voor gedetineerden die extra geestelijke of lichamelijke zorg nodig hebben. Hoelang de acties in de beide gevangenissen nog duren, kon de woordvoerder niet zeggen. Over de resultaten van de acties was donderdagavond nog niets bekend.

Bezoekers die zaken de gevangenis binnensmokkelen zijn strafbaar sinds er op 1 november een nieuwe wet van kracht is. Ook als het gaat om spullen die buiten de gevangenis gewoon legaal zijn, zoals tablets. „Op smokkel staat maximaal zes maanden”, aldus de woordvoerder. (NRC/ANP)