‘Ik mis mijn familie, mijn land’

De toerist Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

Symeon Tarampatsis (39)
Symeon Tarampatsis (39)

In het Centraal Museum in Utrecht wil Symeon Tarampatsis (39) zich net gaan verdiepen in de beroemde Rietveldstoel. Maar hij wil ook best iets over zichzelf vertellen. Misschien kunnen we er even bij gaan zitten?

In 2003 volgde hij via het Erasmusprogramma een communicatiestudie in Groningen. Een veelbelovende student, met een veelbelovende toekomst. Terug in Griekenland vond hij werk, bij de overheid. De crisis kwam, Symeon verloor zijn baan, schulden stapelden zich op.

En zo vertrok hij zes jaar geleden naar Duitsland, zijn geboorteland. Want ja, zijn ouders ontvluchtten in de jaren ’70 de destijds in Griekenland heersende dictatuur en dus bracht hij de eerste acht jaar van zijn leven in Duitsland door. Helaas niet lang genoeg voor een vloeiende Duitse tongval; een baan in de communicatiesector zat er bij zijn terugkeer niet in. Fabriekswerk, daar begon het mee, momenteel werkt hij als vrachtwagenchauffeur. „Vreselijk, ik gebruik mijn hoofd niet. Ik spreek Frans, Engels, Grieks, Duits, ik doe er niks mee. Laat staan dat ik iets heb aan mijn studie en werkervaring.”

Dus is hij van plan volgend jaar terug te keren naar Griekenland, ondanks de nog altijd diepe crisis waarin het land zich bevindt. „Ik mis mijn familie, mijn land.”

Dat hij eigenlijk uit Macedonië komt (de Griekse regio, niet het land) zegt hij meestal niet. „Ik ben er niet blij mee hoe het naamconflict is opgelost” (sinds februari heet het land officieel Noord-Macedonië). Volgt een relaas over de geschiedenis en de toestand van de hele regio. Gevolgd door een emotioneel betoog over hoe West- en midden-Europa Griekenland laten stikken. „We moeten leven van toerisme en onze eilanden zitten vol vluchtelingen. Hoe moet dat?”

Maar eerst maar eens verder met zijn bezoek aan Nederland, samen met een vriend uit Duitsland. Ze wilden een museumkaart aanschaffen maar dat kan alleen vanuit Nederland. De betreffende website is ook volledig in het Nederlands. „Wil je opschrijven dat ik niet begrijp waarom het ons zo moeilijk wordt gemaakt?”