Musk wint rechtszaak van duiker die hij ‘meneer de pedo’ noemde

Volgens een Amerikaanse jury was het geen laster toen Musk een bij de reddingsactie van een Thais voetbalteam betrokken Britse duiker op Twitter bestempelde als ‘pedo guy’.
Topman Elon Musk van Tesla
Topman Elon Musk van Tesla Foto Clemens Bilan/EPA

Topman Elon Musk hoeft de Britse duiker Vernon Unsworth geen schadevergoeding te betalen. Een achtkoppige jury in Los Angeles oordeelde vrijdag dat er geen sprake van laster toen de Tesla-oprichter Unsworth vorig jaar op Twitter pedo guy noemde, meldt de BBC. De duiker was lid van het reddingsteam dat een groep Thaise voetballertjes uit een ondergelopen grot bevrijdde en had 190 miljoen dollar (171 miljoen euro) schadevergoeding geëist.

Lees ook: Elon Musk maakt afspraken met beurswaakhond over zijn Twittergebruik

Tijdens de reddingsactie van het Thaise voetbalteam vorige zomer bood Musk een duikboot aan. De 64-jarige Unsworth noemde dat toen een publiciteitsstunt, omdat de duikboot van Musk helemaal niet geschikt zou zijn voor het smalle grottenstelsel. Hij zei in een interview met CNN dat Musk zijn duikboot „kon steken waar het pijn doet”.

Daarop ging Musk op Twitter flink tekeer tegen de Britse duiker en sloot hij zijn tirade af met „sorry hoor, meneer de pedo, je vroeg hier echt om”.

Unsworth reageerde woedend en spande een rechtszaak aan. Volgens zijn advocaten heeft Musk de duiker ten overstaan van een miljoenenpubliek in een zeer kwaad daglicht heeft gesteld „op een moment dat eigenlijk het meest trotse moment van zijn leven had moeten zijn”. Musk had destijds 22 miljoen volgers op Twitter.

Wel belediging, geen laster

Musk voerde in de rechtbank aan dat iemand „meneer de pedo” noemen een belediging is en geen constatering van een feit, waardoor er geen sprake is van laster. De jury in Los Angeles geeft de topman van Tesla daar nu gelijk in. Musk zei eerder deze week tegen de rechtbank dat pedo guy een heel normaal scheldwoord was in Zuid-Afrika waar hij is opgegroeid.

De jury bestaande uit vijf vrouwen en drie mannen nam volgens persbureau Reuters een unaniem besluit. Musk reageerde opgetogen en zei dat zijn „vertrouwen in de mensheid weer is hersteld.”

Musk laat zich wel vaker ongelukkig uit op Twitter. Zo liet hij vorig jaar in een tweet weten dat hij Tesla van de beurs zou halen, zonder dat hij de benodigde financiering rond had. Hij werd daarvoor op de vingers getikt door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Sindsdien mag hij geen bedrijfsgevoelige informatie meer op Twitter zetten zonder toestemming van het juridische team van Tesla.