Recensie

Recensie Uit eten

Een dappere onderneming met heerlijk eten van nu

Uit eten Amsterdam Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam.

Foto Bram Petraeus

In Amsterdam-Noord is er steeds meer horecabedrijvigheid. Ieder vrijstaand bedrijfspand krijgt een hippe bestemming en één van die bestemmingen is Garage Noord, inderdaad in een oude garage. Het ligt trouwens naast het populaire SkateCafé en op steenworp van FC Hyena en Hotel de Goudfazant, alles wat ooit ‘rafelrand van de stad’ heette.

Nu is het leuke van Garage Noord dat het tenminste nog echt rafelranden heeft en nergens gelikt is. Het is er ruig, een tikkie afgeragd zelfs, twintigers en en dertigers drinken wat aan de bar, eten een hapje aan formicatafels en roken tussen de bedrijven door aan het buitenvuur. Er staat alvast een drumstel klaar, omdat er later die avond een bandje speelt. En, ook al zijn we minstens twintig jaar ouder dan de andere gasten hier, wij voelen ons welkom. Nu scheelt het een slok op een borrel dat de jongedame in de bediening vriendelijk is, goed in haar vak en iets van wijn weet. En dat we, daarom zijn we hier beland, een goed bord eten krijgen.

De chef van Garage Noord heet Dineau, een oude rot in het vak, en hij kookt in de Chinese leer van de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water, zo is de menukaart ook ingedeeld. Misschien belangrijker is dat die kaart klein en gevarieerd is, zowel in stijl – van Aziatisch tot modern Europees – als in prijs (gerechten van 8,- tot 14,-). Er is ook een chef’s menu (5 gangen, 40,-), maar wij bestellen bijna alle gerechten van de kaart, dus zuurdesembrood met drie dips (7,50), oesters (vijf voor 14,-), geroosterde groenten (5,-), udon noedels (8,-), gerookte zalm en zuurkool ‘carbonara’ (14,-) en een chocoladetaartje (8,-) toe. Het is eten van nu: geen vlees, wel vis, veel groenten, veganistisch is geen probleem en ook de wijnkaart heeft vooral prettige natuurwijnen per glas.

We proeven een Touraine met stevige zuren (5,50), een uitgesproken Toscaanse witte van Podere Borgaruccio (blend met Malvasia wat ’m typisch maakt, 7,-) tot een rode met de verantwoorde naam ‘Don’t throw plastic in the ocean, please’ van Anders Frederik Steen (8,-); wild en aangenaam.

De oesters ‘Royal Gold’ komen met fijngesneden bosui in zuur, een leuke variant, het zuurdesembrood is vers en de dips lekker: chilipeper, zwarte sesam en humus. Vervolgens komen de udonnoedels op tafel, dunner dan gewoon en niet van eigen deeg, maar de bouillon is dat wel en die is knetter-umami. Tussendoor krijgen we ongevraagd een kommetje zeewierbouillon met bosui, gember en kurkuma... een pittige, eetlustopwekkende tussengang, goed!

We zijn benieuwd wat de dagschotel zalm met zuurkool ‘carbonara’ behelst, temeer omdat de bediening verzekert dat deze zonder spekjes is. Het blijkt dat de combinatie van warm gerookte zalm en parmezaan over de boterige zuurkool precies de smaak van carbonara nabootst, da’s grappig. Van knapperig tot zacht en vol smaak zijn de gegrilde groenten met zoete aardappel, bospeen, pompoen, gele biet, paprika en de smaakmakers salie, Chinese knoflook en rozemarijn.

Het dessert is een taartje van chocolade, een soort lavacake waar de warme chocola mooi uitloopt, een crumble van witte chocola en een zacht-zure hangop met vruchten en een knapperig kokoswafeltje, een mooie balans van zuur en zoet.

We zitten gewoon goed te eten en al is het ene gerecht verfijnder dan het andere, alles heeft smaak. De gerechten hebben een schappelijke prijs en je kunt delen. Maar ondertussen piekeren we toch over hoe het nu verder moet met dit experiment. Gaat het lukken: eerst lekker eten, dan live muziek? Bij Pacific in het Westerpark, waar de uitbaters vandaan komen, lukte dat wel. Het heeft te maken met dat wat ze in de marketing ‘verwachtingsmanagement’ noemen: vertel de gasten wat ze kunnen verwachten, maak een website, publiceer je menu en maak van dat bijzondere – een club en restaurant tegelijk – je forte.

Garage Noord is een dappere onderneming, daar kunnen we alleen maar onze hoed voor afnemen!

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.