Dogor lag 18.000 jaar in permafrost

Domesticatie Dogor werd ontdekt in Noordoost-Siberië, en is mogelijk een vroege hond.

Foto AP / Sergey Fedorov

Zo’n 18.000 jaar geleden, net na de koudste periode van de laatste ijstijd, raakte deze wolf of hond ingevroren in de permafrost, slechts een paar maanden oud. Pas vorig jaar werd hij gevonden, in Noordoost-Siberië, bij de Indigirka-rivier in Jakoetië. De Siberian Times en The New York Times wijdden stukken aan het uitzonderlijk goed bewaarde dier, met snorharen en al. Een doodsoorzaak is niet gevonden.

Het dier is liefkozend Dogor genoemd – Jakoets voor vriend. De naam is (in het Engels) ook een knipoog naar de grote vraag: is deze pup nu een hond of ... een wolf?

In de Siberian Times vertelt Sergey Fedorov, ecoloog aan de Noordoostelijke Federale Universiteit in Jakoetsk, dat er in Zweden dna-onderzoek is gedaan, maar zonder uitsluitsel over de soort. Die onzekerheid kan betekenen dat de splitsing tussen hond en wolf rond Dogors tijd plaatsvond. Domesticatie van de hond wordt tussen 30.000 jaar en 15.000 jaar geleden geplaatst, waarbij de recentere datering de meest waarschijnlijke lijkt.