In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Kinderen spelen in een ‘schuimbad’ in het Indiase Madras, terwijl in buurland Nepal op zeer grote schaal dieren worden geofferd voor de godin Gadhimai.
Voorafgaand aan de NAVO-top nabij Londen deze week had de Franse president Emmanuel Macron de alliantie „hersendood” genoemd. De Amerikaanse president Donald Trump maakte zoals altijd een punt van de lage defensie-uitgaven van de Europeanen en de Turkse president Recep Tayip Erdogan probeerde de NAVO-partners te chanteren door steun te krijgen voor de inval in Noord-Syrië. Desondanks eindigde de met spanning verwachte vergadering van de NAVO woensdagmiddag met een applausje van de NAVO-leiders voor de NAVO-leiders. De alliantie staat.
Foto Peter Nicholls/AFP
Antiregeringsprotesten in Irak lijken elke dag groter en grimmiger te worden. De protesten zijn de grootste sinds de door de VS geleide invasie in 2003. Die betekende het einde van het regime van Saddam Hussein waarna een democratie werd opgetuigd. Het olierijke land kent echter grote armoede en de bevolking heeft zich tegen de regerende elite gekeerd.
Foto Ahmad al-Rubaye/AFP
De hervorming van het Europees noodfonds, het ESM, zorgt in Italië voor verhitte discussies en onvrede. Italiaanse politici vrezen dat als het met schuld beladen land een beroep moet doen op het ESM het eerst zijn schulden zal moeten herstructureren. Beleggers zouden dan verliezen moeten nemen op de staatsleningen die zij van dat land in bezit hebben. En dus voorspellen, zeker populistische, politici ,,ellende voor miljoenen Italianen’’.
FotoFabio Frustaci/EPA
Elke dag, al twee weken lang, gaan duizenden Colombianen, ‘gewapend’ met potten en pannen, de straat op om te protesteren tegen het conservatieve beleid van de regering van Ivan Duque en zijn plannen om het minimumloon en pensioenen mogelijk te hervormen. Onvrede is er ook over de uitvoering van het vredesakkoord dat met rebellengroep FARC is gesloten. Het is in meerdere Zuid-Amerikaanse landen al weken onrustig. De bevolking keert zich tegen corrupte machthebbers en de ongelijkheid in de landen.
Foto Luis Robayo/AFP
De tenten van het Rode Kruis in dit geïmproviseerde kamp Vucjak boden in de zomer beschutting, maar zijn veel te lek en tochtig voor het winterseizoen in Bosnië. Sanitaire voorzieningen ontbreken in Vucjak, dus de bijna duizend mannen, met name uit Azië, die hier bivakkeren plassen en poepen in het bos dat hen scheidt van de Europese Unie.
Foto Jean-Christophe Bott/EPA
Grote bellen en bubbels op het strand van het Indiase Madras. Het 'schuimbad' ontstaat doordat vervuilende stoffen in contact komen met het water en de golven.
Foto Arun Sankar/AFP
Na een reeks verklaringen en hoorzittingen achter gesloten deuren was deze week de eerste publiekelijke zitting in het onderzoek naar mogelijke afzetting van de Amerikaanse president Donald Trump. Trump zou zijn macht als president hebben misbruikt voor persoonlijk politiek gewin. De juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden is gevraagd de precieze aanklachten aan het adres van Trump te gaan formuleren, een volgende stap in de afzettingsprocedure.
Foto Jim Lo Scalzo/EPA
Het toedienen van stokslagen is een gebruikelijke straf in het conservatieve Atjeh, een provincie van Indonesië, als het aankomt op buitenechtelijke seks, homoseksualiteit of het drinken van alcohol. Twee mannen en een vrouw kregen donderdag in het openbaar stokslagen nadat ze schuldig waren bevonden aan buitenechtelijke seks.
Foto Cek Mad/AFP
Ter ere van de godin Gadhimai offeren hindoes in Nepal op zeer grote schaal dieren. Op vaak primitieve wijze worden tienduizenden buffels, geiten, varkens en kippen tijdens het festival, dat eens in de vijf jaar wordt gehouden, geslacht. Nergens ter wereld worden zoveel dieren tegelijk geofferd. Het slachtfestival vindt plaats in de Bara-regio, vlakbij de grens met India.
Foto Prakash Mathema/AFP
De Indiase marine laat op 'Marinedag' haar reddingskunsten zien. Jaarlijks herdenkt India dat het in 1971 grote schade wist toe te brengen aan de vloot van buurland Pakistan. De Indiase marine wist toen in havenstad Karachi, thuisbasis van de Pakistaanse marine, onder meer een mijnenveger en andere oorlogsschepen uit te schakelen zonder enige schade aan Indiase zijde.
Foto Divyakant Solanki/EPA
President Emmanuel Macron bewijst de dertien bij een helikopterongeluk in Mali omgekomen Franse soldaten de laatste eer. De dertien verongelukten tijdens operatie Barkhane, waarbij het Franse leger samen met soldaten uit onder meer Niger, Tsjaad en Mali strijdt tegen gewapende jihadistische terreurgroepen in de Sahel.
Foto Eric Feferberg/AFP
Zittend op de grond, een krijtbord uitgeklapt. Bij gebrek aan schoolgebouwen en klaslokalen krijgen deze Afghaanse kinderen les in de buitenlucht. Volgens cijfers van de Verenigde Naties gaat een derde van de kinderen in de schoolgaande leeftijd (in totaal 3,7 miljoen kinderen) niet naar school.
Foto Ghulamullah Habibi/EPA
In het kader van een speciaal project, ‘in de schaduw van geweld’ genaamd, stuurde persbureau AFP zijn fotografen in Mexico eind november de straat op om 24 uur lang ‘normaal’ geweld vast te leggen. Sinds 2006 bestrijdt de regering criminele drugsbendes door het leger in te zetten. Het betekende het begin van een ongekend wrede en zeer gewelddadige strijd tussen de bendes onderling en de staat. Ook de huidige regering onder leiding van Andrés Manuel López Obrador weet het geweld niet te stoppen.
Fot Rashide Frias/AFP
De nomadische levenswijze van het Fulani-volk staat onder druk door klimaatverandering. De herders volgen van oudsher het ritme van de seizoenen als ze met hun vee trekken, maar hogere temperaturen en de veranderingen van wind en luchtvochtigheid zorgen voor andere (weers)patronen en tasten de weides aan waar de Fulani naartoe trekken voor voedsel voor hun dieren. Het volk leeft verspreid over vijftien landen in West-Afrika van Nigeria tot Mali.
Foto Marco Longari/AFP
Hij ziet het als ,,zijn plicht aan de doden'' om te blijven vertellen welke verschrikkingen in concentratiekamp Auschwitz plaatshadden. De 98-jarige Leon Schwarzbaum kwam als 22-jarige in het kamp terecht en werd tewerkgesteld. Twee jaar lang zat hij in het kamp. Vrijdag bracht bondskanselier Angela Merkel voor het eerst een bezoek aan het vernietigingskamp.
Foto Odd Andersen/AFP
De oude Perzen geloofden dat het ‘zwarte goud’ goed was voor het uithoudingsvermogen en de potentie. Chinezen vinden het eten van de onbevruchte eitjes van de steur vooral trendy, net zoals het eten van ander chic buitenlands voedsel als foie gras, truffels en artisanale kazen. Meer dan de helft van de commerciële kaviaarboerderijen staat momenteel in China.
Foto Wang Zhao/AFP