Brieven

Brieven 6/12/2019

Duindorp (1)

Vuur, Piet en Paling

Duindorp brandt omdat de bewoners hun jaarlijkse vreugdevuur wordt afgepakt (Duindorp is na brandjes ‘terug bij af’, 3/12). Menig sintintocht werd ontsierd door schermutselingen. Oud-Hollandse gezelligheid, want feestjes zijn vaker aanleiding geweest tot volksoproer. Wie de archieven naslaat komt voorbeelden tegen van spanningen rond de jaarlijkse kermis of Prinsjesdag. Ironisch genoeg was het verbieden van volksvertier vervolgens aanzet voor het grauw om zijn tanden te laten zien. Beruchtste voorbeeld: het Palingoproer in de Jordaan (1886), met 26 doden. Aanleiding was het verbieden van het jaarlijkse Palingtrekken, waarbij menig paling het leven liet voor het amusement van het plebs. En toen begon de trammelant…

Duindorp (2)

Concert met Oudjaar

Streng optreden tegen de relschoppers zal niet helpen, juist de boel doen escaleren. Is hun ooit gevraagd wat zij zouden willen in plaats van die grote vuren? Kom op musici, artiesten, geef een fantastisch concert op het strand op Oudjaar, waar iedereen van kan genieten. Dan houden de rellen vanzelf op.