Geen gesprek Marokko en Broekers-Knol

Asielbeleid Een gesprek met de Marokkaanse ambassadeur is afgezegd. Nederland probeert al jaren afspraken te maken met Marokko.

De ambassadeur van Marokko heeft donderdag een afspraak afgezegd met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD). Dat maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdagavond bekend.

Broekers-Knol en de ambassadeur zouden met elkaar in gesprek gaan naar aanleiding van een recent debat over migratie. In de Tweede Kamer had de staatssecretaris gezegd dat ze nog niet in Marokko op bezoek is geweest voor overleg over uitgeprocedeerde asielzoekers uit dat land, omdat ze daar niet de „juiste mensen” te spreken zou krijgen. Die opmerking leidde tot ophef in de Kamer.

Volgens verschillende bronnen zou dit mede te maken hebben met de kritische opmerkingen die minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) eerder maakte over het gevangen zetten van activisten in het Rifgebied. De Marokkaanse regering liet openlijk weten niet te zitten wachten op een wijzend vingertje van Nederland. Een groot deel van de Marokkaanse Nederlanders komt oorspronkelijk uit deze streek, waar protesten tegen het regime met geweld zijn neergeslagen.

De staatssecretaris en de ambassadeur planden daarna een gesprek over terugkeer van uitgeprocedeerde migranten, maar dat is dus alsnog afgezegd. Uit de verklaring van het ministerie wordt niet duidelijk waarom de afspraak niet doorgaat. Mogelijk wilde de ambassadeur een breder gesprek, ook over andere onderwerpen.

De afzegging leidt tot boze reacties in Den Haag „Marokko schoffeert Nederland opnieuw”, stelt Kamerlid Bente Becker (VVD). Zij vindt het „tijd voor een stevig gesprek over het intrekken van investeringsgelden, visa en landingsrechten voor hooggeplaatste personen” uit Marokko.

Tevergeefse contactpogingen

De Nederlandse regering probeert al jaren tevergeefs afspraken te maken over het terugnemen van uitgeprocedeerde Marokkanen. Terwijl landen als Spanje, Frankrijk en Italië er op basis van bilaterale verdragen en onderlinge afspraken erin slagen illegalen terug te sturen naar Marokko, lukt Nederland dit maar mondjesmaat.

Spanje en Marokko overleggen meerdere malen per jaar om hoog niveau met elkaar. De demissionaire premier Pedro Sánchez sprak op 27 november nog in Madrid met de Minister van Buitenlandse Zaken van Marokko, Nasser Bourita. Bij dit gesprek ging het onder andere over illegale migratie en de rol van Europa. Marokko kreeg eerder dit jaar nog 32 miljoen euro extra van Spanje voor het extra bewaken van de landsgrenzen. (NRC)