Angela Merkel brengt eerste bezoek aan Auschwitz

Duitsland doneert 60 miljoen euro aan de Auschwitz-stichting voor onderhoud, zo maakte Angela Merkel vrijdag bekend namens de Duitse regering.
Angela Merkel, de Poolse premier Mateusz Morawiecki en museumdirecteur Piotr Cywinski lopen onder de poort door met daarop de tekst „Arbeit macht frei".
Angela Merkel, de Poolse premier Mateusz Morawiecki en museumdirecteur Piotr Cywinski lopen onder de poort door met daarop de tekst „Arbeit macht frei". Foto Kacper Pempel/Reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt deze vrijdag voor het eerst sinds haar aantreden veertien jaar geleden een bezoek aan het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in het Poolse Oswiecim. Aanleiding voor haar bezoek is het tienjarig bestaan van de Auschwitz-Birkenau Foundation, die zich inzet voor het behoud van de gedenkplaats van de Jodenvervolging.

Duitsland doneert 60 miljoen euro aan de stichting voor onderhoud, zo maakte Merkel vrijdag bekend namens de Duitse regering. Waarom ze Auschwitz nooit eerder heeft bezocht is onduidelijk. Ze heeft het belang van het herinneren aan de Holocaust vaak benadrukt en spreekt zich regelmatig fel uit tegen het toenemend antisemitisme in Duitsland. Wel bezocht ze verschillende andere concentratiekampen, waaronder Dachau en Buchenwald in Duitsland, en is ze meerdere keren bij de Yad Vashem-gedenkplaats in Israël geweest.

Bij haar bezoek aan het voormalige nazi-concentratiekamp, waar meer dan een miljoen Joden en Sinti en Roma zijn vermoord ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, zal de bondskanselier een minuut stilte houden bij de Zwarte Muur. Daar werden gevangenen geëxecuteerd. Ze legt een krans, krijgt een rondleiding en ze zal een toespraak houden. Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki is aanwezig. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het concentratiekamp werd bevrijd door het Rode Leger van de voormalige Sovjet-Unie.

‘Alarmerend niveau van racisme’

In haar toespraak zei Merkel zich te schamen voor „de gruweldaden” die Duitsland heeft begaan in Auschwitz-Birkenau. „Auschwitz was een Duits vernietigingskamp, uitgevoerd door Duitsers. Het is belangrijk dat we duidelijk de daders vaststellen”, aldus Merkel. „Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers en aan onszelf. Die verantwoordelijkheid is een integraal onderdeel van ons land, en dat zal altijd zo blijven.”

Verder zei Merkel dat er momenteel „een alarmerend niveau van racisme, toenemende intolerantie en een golf van haatmisdrijven” zijn. Volgens haar staan de „fundamentele waarden van de liberale democratie” onder druk. „We tolereren geen enkele vorm van antisemitisme. We moeten ons verzetten tegen hen die erop uit zijn aan te zetten tot haat of aansporen tot vooroordelen over mensen met een andere religie of van een andere herkomst.”