Zeker 62 migranten omgekomen bij schipbreuk voor kust Mauritanië

De kans is groot dat het dodental van de scheepsramp op de Atlantische Oceaan nog verder zal oplopen.
Overlevenden van de schipbreuk in Nouadhibou.
Overlevenden van de schipbreuk in Nouadhibou. Foto IOM/AFP

Voor de kust van het West-Afrikaanse land Mauritanië is woensdag een boot met migranten gekapseisd. Daarbij zijn zeker 62 mensen omgekomen, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) donderdag.

Persbureau AFP sprak een Senegalese man die het incident overleefde. Volgens de man, Dia Alpha Sonoko, waren er 195 mensen aan boord van het schip en hebben 81 mensen de kust levend bereikt. „Alle anderen zijn in het water”, aldus de man. Als deze cijfers kloppen, is de kans dus groot dat het dodental nog flink oploopt.

Twitter avatar IOMROWCA IOM in West & Central Africa 🔴 URGENT Mauritanian authorities confirm this evening that they have recovered the bodies of four more #migrants drowned when their vessel sank near shore yesterday bringing the death toll to 62.

De overlevenden krijgen in de kuststad Nouadhibou medische hulp van de Mauritaanse autoriteiten, de IOM en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Aan boord waren volgens de IOM zeker 150 mensen, onder wie vrouwen en kinderen. Het schip zou vorige week woensdag zijn vertrokken vanuit Gambia en had nog maar weinig brandstof toen het de kust van Mauritanië bereikte.

Het gaat om het dodelijkste incident in het gebied in jaren. Voorheen was de zeeroute van West-Afrika naar Europa een belangrijke route voor Afrikaanse migranten, maar de route is minder populair geworden sinds Spanje het aantal patrouilles in zijn wateren heeft uitgebreid.