Thuiskok

Lamsschenkel

Kerstdiners kunnen behoorlijk hectisch zijn, dus een gerecht als deze lamsschenkel, waar je ver van tevoren aan kan beginnen en dan uren op het vuur kan laten staan, is dan best prettig.

Halveer de gezouten citroen en verwijder de pitjes. Snij de knoflook, citroen en uien grof. Braad de lamsschenkels in de arachideolie in een braadpan op middelhoog vuur rondom aan, voeg ui, knoflook, gemalen koriander en saffraan toe en fruit een minuutje mee. Voeg de olijven, gezouten citroen, laurierblaadjes en bouillon toe en vul met water tot de lamsschenkels net onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag, deksel op de pan. Stoof de lamsschenkels in 2-3 uur gaar tot het vlees van het bot valt. Haal ze uit de pan en zeef de bouillon. Hou de bouillon en het garnituur apart. Schep het vet van de bouillon en hou apart. Kook de bouillon tot 2/3 in voor de jus. Mix de bouillongarnituur tot een gladde crème en breng op smaak met citroen en zout. Snij de laatste 3 cm van de onderkant van de asperges en bestrijk de asperges met het gesmolten lamsvet. Gril ze op de barbecue of in een grillpan rondom tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout. Snij ze in stukken van 3 cm.

Warm de lamsschenkels op in de bouillon. Neem een diepe schaal en serveer de lamsschenkels met de bouillon. Serveer vier borden erbij met een eetlepel van de crème en stukjes asperge.