Recensie

Recensie Muziek

Postuum lijkt Prince nog wel genialer

Anno 1982 vond de Europese tak van de platenmaatschappij het vooruitzicht van een dubbelelpee van de nog hitloze Prince zo onrealistisch dat 1999 werd ingekort tot een enkele vinylplaat. Inmiddels is de status van de in 2016 overleden Prince Rogers Nelson zo onaantastbaar dat diezelfde platenfirma niet terugdeinst voor een boxset van 5cd’s / 1dvd. De 1999 Super Deluxe Edition bevat maar liefst 25 nummers plus twee livealbums uit The Vault: de kluis waar Prince dagelijks nieuwe tracks in onderbracht. Spectaculair is de plaatpremière van het elf minuten lange ‘Purple Music’, een superfunky nummer waarin (samen met de onverminderd feestelijke titelsong ‘1999’) de kleur paars werd geïntroduceerd als Leitmotiv in Prince’ muziek. Virtuoos op gitaar begon zijn opmars tot internationale superster, die het zich kon veroorloven om fantastische nummers als ‘Moonbeam Levels’ en ‘Teacher Teacher’ voor later te bewaren. Postuum maken ze Prince nog genialer dan hij leek.