Nederlander raakt meer dan miljoen euro kwijt via phishing-sms

Criminelen hebben in september met een sms’je meer dan een miljoen euro buitgemaakt bij een man uit Noord-Nederland. Hij is slachtoffer geworden van een nagemaakte bankenwebsite waarnaar werd gelinkt in een berichtje, meldt het Openbaar Ministerie. Het gaat volgens justitie om de grootste zaak in zijn soort.

In het sms-bericht dat het slachtoffer ontving, stond een link waarop hij moest klikken voor een nieuwe bankpas. Omdat zijn pas inderdaad aan vervanging toe was, klikte hij op de link. De volgende ochtend bleek zijn bankrekening leeggehaald.

Het geld is weggesluisd via 136 mensen die daarvoor hun rekening ter beschikking hebben gesteld, zogenoemde ‘geldezels’. Zij kunnen volgens het OM makkelijk worden opgespoord. De ezels stellen hun rekening beschikbaar in ruil voor een deel van de buit. Dat is strafbaar. Jongeren worden onder meer op schoolpleinen en via sociale media geronseld om als geldezel te fungeren. Het onderzoek naar deze phishingzaak was onderdeel van een grote Europese actie tegen geldezels van de politieorganisatie Europol. (NRC)