Recensie

Recensie Muziek

Mysterieuze vergezichten met handvol fluistertonen

Pianist Helena Basilova was zeven toen ze met haar moeder naar Nederland kwam. Een paar weken voor haar vertrek uit Moskou leerde ze een jonge componist kennen. Bij wijze van afscheid schreef Yuri Bagri een stuk voor haar: Fairy tale about the forgotten homeland. Basilova nam de eerste twee deeltjes als raamwerk voor een cd vol muzikale sprookjes. Van karakterstukken van Myaskovski en Medtner, tot Prokofjevs Verhalen van een oude grootmoeder en Janaceks Pohádka (prachtig vertolkt met celliste Maya Fridman). Nieuw werk is er van Elena Firsova. A fearful fairy tale is een vertelling over beierende klokken en markante tovervogels. Basilova laat ze kleurrijk kwinkeleren.

Ook elders kenmerkt haar spel zich door een helder, kernachtig geluid en veel gevoel voor subtiele kleurnuances. Neem de openingsmaten van Alfred Schnittkes Eerste pianosonate. Slechts een handvol fluistertonen, waarmee Basilova niettemin mysterieuze vergezichten oproept.