Brieven

Rotterdam, maak een festivalplein en stop ‘t slopen van de parken

„Festivals zijn het nieuwe uitgaan”, stelt wethouder Saïd Kasmi in NRC (Festivalkalender: rust voor stadsparken, NRC 23 november). Dank je de koekoek, zou mijn opa zeggen. Van het uitgaansleven is niet veel meer over: geen Nighttown meer, de Ferrodome gaat niet door en de horeca aan het stadhuisplein wordt de nek omgedraaid. Festivals zijn dus een doekje voor het bloeden bij gebrek aan een Rotterdams nachtleven.

Bewoners maken echter bezwaar tegen de toename van het aantal festivals in het Kralingse bos. Ook de gebiedscommissie is van mening dat het Kralingse bos open moet blijven voor iedereen. Want 1 festivaldag betekent 10 dagen op- en afbouwtijd. 10 dagen per festival waarbij het bos niet goed toegankelijk is. In 2018 was bijvoorbeeld het westelijk deel van het bos 99 dagen niet toegankelijk. In 2020 zullen dat 50-60 dagen zijn. Een verbetering, maar nog steeds te veel.

3 miljoen mensen bezoeken per jaar het Kralingse bos. Om verschillende redenen. Nadia en Adel picknicken er in zomer graag met hun familie omdat ze geen tuin hebben, Isabel komt er graag wandelen met haar honden, opa en oma van Dijk komen vanuit Alexander zwemmen met hun kleinkinderen in de plas, leden van de atletiekvereniging – die niet bij hun terrein kunnen tijdens op- en afbouw van festivals – lopen het befaamde rondje Kralingse bos.

Deze en andere liefhebbers van het bos hebben tijdens het festivalseizoen komend jaar dus in totaal 2 maanden minder toegang tot het Kralingse bos. Is dat dan winst? Ik vind van niet. Het Kralingse bos is aangelegd als publiek park. Dat open karakter is van onschatbare waarde. Bij het plannen van de festivalkalender lijkt deze waarde echter geen enkele rol te hebben gespeeld.

Vanaf volgend jaar worden nog meer parken in de stad aangemerkt als festivallocatie. Terwijl het alternatief zo simpel is. Leg een festivalplein aan in of net buiten de stad. Een plein met stroomvoorzieningen en goede bereikbaarheid met ov. Waar festivalorganisatoren hun dromen kunnen uitleven zonder dat het groen van onze parken wordt gesloopt. Het geld dat voorheen werd uitgegeven aan broodnodig herstel van de parken kan worden geïnvesteerd in nieuwe groene plekken. Dat is pure (festival)winst.

lid gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk