Recensie

Recensie Muziek

Labyrintisch death metal-avontuur

Metalheads die het liefst headbangen op vurige vernieuwingsdrang, zoeken dat al jaren vooral in de black metal, post-hardcore en noise. Terecht. Maar terwijl het brandende oog van de progressie daarop was gericht, kon de wat lompe, oudere broer van die genres – death metal – zich op z’n zolderkamer rustig door ontwikkelen. Blood Incantation uit Denver, Colorado is daar het product van. Hun virtuoze death metal is doordesemd van de knipogen naar bands als Morbid Angel en Death, maar soms is het net of ze meer naar Pink Floyd luisterden tijdens de opnames van dit tweede album, Hidden History of the Human Race. Vooral in ‘Inner Paths (to Outer Space)’ voeren ze de luisteraar mee op een tocht langs de sterren met een tergend langzame opbouw naar, uiteindelijk, de onderaardse gorgel van de voor die ene brul uitgenodigde Demilich-zanger Antti Boman. Het is de perfecte aanloop naar monolithische afsluiter ‘Awakening from the Dream …’, een prachtig, labyrintisch avontuur van maar liefst 18 minuten.