Duitsland

Duits OM zet Russische diplomaten uit om liquidatie

Duitsland heeft woensdag twee medewerkers van de Russische ambassade uitgezet, vanwege de moord op een Georgiër in Berlijn. Volgens de Duitse openbaar aanklager zit of de Russische regering of die van de Tsjetsjeense deelrepubliek achter de liquidatie van Zelimchan Changosjvili, eind augustus in een park in Berlijn. Duitsland besloot woensdag tot uitzetting omdat de Russische autoriteiten onvoldoende meewerkten aan het politieonderzoek, zo verklaarde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Georgische Changosjvili werd twee keer in zijn hoofd geschoten. De verdachte van de moord, de Rus Vadim K., werd kort na de liquidatie gearresteerd en zit vast. Changosjvili was een voormalig militair bevelhebber van de Tsjetsjeense separatisten ten tijde van de Tsjetsjeense oorlog in de jaren 90. Hij kwam in 2016 met zijn gezin naar Duitsland waar hij politiek asiel aanvroeg. Dat werd afgewezen maar hij mocht zijn beroep in Duitsland afwachten. Verschillende media schreven dat K. met een vals paspoort naar Duitsland was gereisd, en dat dit identiteitsbewijs niet uitgegeven kan zijn zonder medeweten van Rusland. Het onderzoek werd dinsdag overgedragen aan de landelijke aanklager van Duitsland. Rusland ontkent iedere betrokkenheid en kondigde een ‘gepaste reactie’ aan. (NRC)