‘Desi Bouterse in verzet tegen veroordeling Decembermoorden’

De Surinaamse president Desi Boutserse werd afgelopen vrijdag veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor zijn rol bij de moord op vijftien politieke tegenstanders.
De Surinaamse president Desi Bouterse reageert zondag op een persconferentie op zijn veroordeling tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden.
De Surinaamse president Desi Bouterse reageert zondag op een persconferentie op zijn veroordeling tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden. Foto Ranu Abhelakh/ANP

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft formeel verzet aangetekend tegen zijn veroordeling voor de Decembermoorden. Dat meldt de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws donderdag. Boutserse moet nu zelf voor de krijgsraad verschijnen en de raad heeft twee maanden de tijd heeft om de zaak opnieuw te beoordelen.

Bouterse werd afgelopen vrijdag veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor zijn rol bij de moord op vijftien politieke tegenstanders deze week 37 jaar geleden. Omdat de Surinaamse president bij verstek is veroordeeld kon hij niet zomaar in hoger beroep tegen de uitspraak waarbij een hogere rechter zich over de zaak buigt, maar alleen ‘in verzet’. In het al twaalf jaar slepende proces is Bouterse nog nooit aanwezig geweest bij een zitting.

Lees ook dit vragenstuk over het vonnis: De veroordeelde president Bouterse is terug in Suriname. Hoe nu verder?

Zijn advocaat Irwin Kanhai zei onmiddellijk na het vonnis dat de president in verzet zou gaan tegen de uitspraak. Maar woensdagnacht ontstond hier verwarring verwarring over, omdat Kanhai tegenover een Surinaamse krant en persbureau ANP ontkende dat Bouterse de juridische strijd wilde aangaan. Starnieuws schrijft echter dat een collega van Kanhai het verzet heeft ingediend namens Bouterse. Voor andere verdachten in de zaak die zij bijstaan zou hoger beroep aangetekend zijn.

„Het was een strategie van ons om niet gelijk te zeggen dat er verzet is aangetekend. Mensen waren na het nieuws al zo blij dat Bouterse opgepakt zou worden als de veertien dagen verstreken zouden zijn. Daarom heb ik gezegd dat ik geen verzet heb aangetekend. Ik heb niet gelogen, want een kantoorgenoot heeft het ingediend”, aldus Kanhai tegen Starnieuws. „Ik ben toch niet dom om geen verzet aan te tekenen. Dat mensen zoiets kunnen geloven.”

Politiek proces

Tijdens een persconferentie na zijn terugkeer uit China afgelopen weekend zei Bouterse dat hij met een politiek antwoord zal komen op het vonnis. Het staatshoofd ziet de hele rechtszaak als een politiek proces. De 74-jarige Bouterse is veroordeeld vanwege medeplichtigheid aan de moord op vijftien politieke tegenstanders in Fort Zeelandia in december 1982. Hij was toen de leider van het militaire bewind van Suriname en is sinds 2010 de democratisch gekozen president van het land.

Update (5 december 2019): Dit bericht, met de oorspronkelijke insteek dat Bouterse niet in verzet zou gaan in zijn strafzaak, is bijgewerkt aan de hand van nieuwe verklaringen van diens advocaat Kanhai tegenover Surinaamse media.