Brexitblog

BBC: Veel Britse verkiezingsadvertenties ‘oneerlijk en onwaar’

Vooralsnog verlaat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

Onwaarheden in de verkiezingscampagnes van Britse partijen, vooral bij Conservatieven en Liberaal-Democraten

Zeker 31 advertenties van de vier belangrijkste politieke partijen in de Britse verkiezingscampagne zijn "onfatsoenlijk, oneerlijk en onwaar". Dat meldt de Britse omroep BBC dinsdagavond op basis van onderzoek door ngo De Coalitie voor Hervorming in Politieke Reclame. De Liberaal-Democraten en Conservatieven zijn samen verantwoordelijk voor zo'n 70 procent van deze controversiële advertenties.

De stichting evalueerde met tien vrijwilligers de politieke reclames op sociale media, gratis online posts en papieren pamfletten en vond 31 reclames die als ze commerciële reclames waren geweest, niet hadden gemogen. Het gaat hoofdzakelijk om bewerkte video's en niet te staven of ongefundeerde peilingen en kostenberekeningen.

Een andere ngo, First Draft, concludeerde vorige week al dat de Conservatieve Partij in de eerste vier dagen van december zesduizend reclames plaatste op Facebook, waarvan 88 procent onwaarheden en halve waarheden bevatte. Bij Labour werden in ditzelfde onderzoek geen onwaarheden gevonden.

De misleidende Facebookreclames doen denken aan de Vote Leave-campagne, waarbij de gevolgen van Brexit ongegrond rooskleurig werden voorgespiegeld. Die campagne werd geleid door Dominic Cummings, die op de achtergrond ook bij deze campagne van de Conservatieven betrokken is, en gesteund door de huidige premier Boris Johnson, die toen nog burgemeester was.

In de afgelopen maand hebben de Britse partijen meer dan 2 miljoen pond (2,4 miljoen euro) uitgegeven aan advertenties op Facebook en Instagram, meldt de BBC. De Britse parlementsverkiezingen zijn aanstaande donderdag. De Conservatieve partij van premier Johnson gaat in de meeste peilingen aan kop.

Premier Boris Johnson tijdens een campagnespeech op 10 december. Foto Peter Powell/EPA

Journalist Neil daagt Johnson uit tot TV-interview

De Britse presentator Andrew Neil heeft donderdagavond een opmerkelijke oproep gedaan aan premier Boris Johnson om een televisie-interview te geven in de aanloop naar de verkiezingen van 12 december.

Neil, een veteraan van de Britse journalistiek die bekendstaat om zijn kritische interviewstijl, daagde Johnson uit om mee te werken aan zijn serie interviews met partijleiders bij de BBC. Met minder dan een week te gaan voor de verkiezingen is Johnson de enige leider van een nationale partij die zich niet heeft onderworpen aan een kritische ondervraging door de 70-jarige Neil.

Na afloop van zijn vraaggesprek met Nigel Farage, leider van de Brexitpartij, richtte Neil zich donderdagavond rechtstreeks tot de camera om Johnson nogmaals uit te nodigen.

„Het is nog niet te laat", zei hij. „We vragen hem al weken om een datum, een tijd en een plaats. Tot nog toe hebben we die niet gekregen.”

“It is not too late. We have an interview prepared. Oven-ready, as Mr Johnson likes to say”

Andrew Neil issues a challenge for Boris Johnson to commit to an interview with him, to face questions on why people have “deemed him to be untrustworthy”https://t.co/daHLxEYn4r pic.twitter.com/oQ21uDdtJe

— BBC Politics (@BBCPolitics) December 5, 2019

Neil tartte Johnson door te zeggen dat het interview is voorbereid, „klaar voor in de oven” – een uitdrukking die de premier vaak gebruikt voor het Britse uittredingsakkoord dat hij heeft onderhandeld met de Europese Unie.

Volgens de presentator zou vertrouwen centraal komen te staan in het gesprek. Hij wil Johnson aan de tand voelen over de vraag of hij zijn campagnebeloftes wel nakomt.

Neil stelde dat de Britse premier moet zijn opgewassen tegen de Amerikaanse president Donald Trump, de Russische president Vladimir Poetin, en de Chinese president Xi Jinping. „Dus het is toch zeker niet te veel gevraagd om het een half uur op te nemen tegen mij.”

Eerder verschenen Labour-leider Jeremy Corbyn, leider van de Liberal Democrats Jo Swinson en leider van de Scottish National Party Nicola Sturgeon in het interviewprogramma van Neil.

Vier Europarlementariërs Brexit Party sluiten zich aan bij Conservatieven

In nog geen 24 uur tijd is de fractie van de Britse Conservatieve Partij in het Europees Parlement gegroeid met vier oud-fractieleden van de Brexit Party. Donderdagochtend maakten drie van hen op Twitter bekend dat ze van de partij van Nigel Farage overstappen naar die van de Britse premier Boris Johnson.

Daarmee volgen de drie Lance Forman, die woensdagavond uit de fractie werd gezet voor het „herhaaldelijk ondermijnen” van de strategie van Farage in de campagne voor de Britse parlementsverkiezingen van volgende week donderdag.

Onder de vertrekkende leden is Annunziata Rees-Mogg, die zich nu dus voegt bij de partij van haar broer Jacob Rees-Mogg, een brexiteer en prominent lid van het Lagerhuis namens de Conservatieven. Het vertrek van haar en de andere twee leden, John Longworth en Lucy Harris, is een klap voor de partij van Farage, die bij de Europese verkiezingen afgelopen mei met 29 van de 73 zetels de grootste Britse partij werd bij de Europese verkiezingen. De Conservatieven haalden er slechts vier.

De overstappende Europarlementariërs willen dat Johnson premier blijft om de Brexit door het parlement te loodsen en steunen Farage daarom niet in de landelijke verkiezingen. Annunziata Rees-Mogg: „We hebben een sterke regering nodig die Leave steunt om de Brexit te verwezenlijken waar 17,4 miljoen mensen voor hebben gestemd. De Conservatieven zijn de enige optie voor zowel Brexit-aanhangers als democraten.”

De Britse Europarlementariër Annunziata Rees-Mogg stapt samen met drie collega's over naar de Torries. Foto Eddie Keogh/Reuters

Lees hier het Brexitblog van week 48 terug

Welkom in een nieuw Brexitblog, waar NRC alle ontwikkelingen rondom de Brexit en de Britse verkiezingen op 12 december bijhoudt. Eerder nieuws leest u hier terug.