Beeld Aidsfonds in Amsterdam na vier dagen vernield

Zondag onthulde het Aidsfonds een standbeeld ter ere van Wereld Aids Dag, donderdag werd het kunstwerk vernield.
Het 3D-geprinte standbeeld op het Beursplein.
Het 3D-geprinte standbeeld op het Beursplein. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De met een 3D-printer gecreëerde roze vrouw die op het Amsterdamse Beursplein stond te huilen, is gebroken. Afgelopen zondag onthulde het Aidsfonds het standbeeld ter ere van Wereld Aids Dag, donderdag werd het vernield door vandalen. Directeur Mark Vermeulen noemt de gebeurtenis „meer dan verdrietig”.

Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Op Twitter schrijft het Aidsfonds camerabeelden te hebben bekeken. Volgens de organisatie „lijkt het op vandalisme en gelukkig geen gerichte agressie” tegen het beeld of waar dat voor staat. Een woordvoerder van de politie kan niet vertellen of er aanhoudingen zijn verricht.

Het kunstwerk beeldt een vrouw uit die met gebogen hoofd staat te huilen. Iedere veertig seconden laat ze een traan, als symbool voor het feit dat iedere veertig seconden iemand ter wereld sterft aan aids. De roze vrouw staat in een met „tranen” gevuld bassin dat de 32 miljoen mensen verbeeldt die sinds de jaren tachtig aan aids zijn overleden.

Het standbeeld zou volgende week verhuizen naar Amersfoort en daarna ook te zien zijn in Leeuwarden en Groningen. Het Aidsfonds onderzoekt volgens persbureau ANP of het kunstwerk kan worden gerepareerd of dat een replica kan worden gemaakt.

Twitter avatar MarkVermeulenAF Mark Vermeulen Een beeld dat om solidariteit vraagt met mensen die aan aids overlijden is vanavond vernield door vandalen. Doormidden gebroken. Het is meer dan verdrietig. Het past niet in een stad als Amsterdam. https://t.co/7kzkPVsh56