Ambassadeur Marokko annuleert afspraak met Broekers-Knol

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) stelde eerder dat de Marokkaanse overheid weigerde met haar in gesprek te gaan over uitgeprocedeerde asielzoekers uit dat land.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. Foto Sem van der Wal/ANP

De ambassadeur van Marokko heeft donderdag een afspraak afgezegd met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD). Dat maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdagavond bekend.

Broekers-Knol en de ambassadeur zouden met elkaar in gesprek gaan, naar aanleiding van een recent debat over migratie. In de Tweede Kamer had de staatssecretaris gezegd dat ze nog niet in Marokko op bezoek is geweest voor overleg over uitgeprocedeerde asielzoekers uit dat land, omdat ze daar niet de „juiste mensen” te spreken zou krijgen. Die opmerking leidde tot ophef in de Kamer, maar volgens Marokko was de staatssecretaris nooit geweigerd.

Lees ook: Marokko en Nederland praten al jaren langs elkaar heen

De staatssecretaris en de ambassadeur planden daarna een gesprek over terugkeer van uitgeprocedeerde migranten, maar dat is dus alsnog afgezegd. Uit de verklaring van het ministerie wordt niet duidelijk waarom de afspraak niet doorgaat. Mogelijk wilde de ambassadeur een breder gesprek, over niet alleen het terugkeerbeleid, maar ook economische onderwerpen.