Zeventien doden door tyfoon Kammuri in Filippijnen

Volgens de Filippijnse natuurrampenbestrijdingsdienst heeft tyfoon Kammuri de „gebruikelijke schade” aangericht.
In de zuidelijke stad Sorsogon klauteren inwoners over het puin dat Kammuri heeft achtergelaten.
In de zuidelijke stad Sorsogon klauteren inwoners over het puin dat Kammuri heeft achtergelaten. Foto Razvale Sayat/AFP

In de Filippijnen zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen door toedoen van tyfoon Kammuri. Dat meldt de Filippijnse natuurrampenbestrijdingsdienst NDRRMC. Maandag kwam de storm aan land op de archipel - bestaande uit 7.000 eilanden - en bereikte daar windsnelheden van 100 kilometer per uur, met uitschieters van 125 kilometer per uur. Er bevinden zich nog ongeveer 345.000 mensen in evacuatiecentra.

De storm heeft de „gebruikelijke schade” veroorzaakt, zegt een woordvoerder van de Filippijnse crisisdienst tegen de Filippijnse zender ANC, te weten: „Omgevallen bomen en elektriciteitsmasten en vernielde daken van woningen en overheidsgebouwen.” De schade is beperkt gebleven doordat de Filippijnse overheid was voorbereid en mensen desnoods heeft gedwongen te evacueren. Dinsdag werden nog ruim 220.000 mensen geëvacueerd.

In de centrale regio Bicol zijn vijf mensen om het leven gekomen in het zuiden van het eiland Luzon. Elf anderen kwamen te overlijden in andere delen van Luzon en één op de eilandengroep Visayas, melden politie en de lokale rampenbestrijdingsdienst. De meeste slachtoffers verdronken. In Manila moest een aantal sportwedstrijden van de Southeast Asian Games worden uitgesteld of geannuleerd. Hetzelfde gold voor honderden vluchten vanaf de nationale luchthaven.

Twintigste tyfoon dit jaar

Kammuri is al de twintigste tyfoon die dit jaar over de Filippijnen trekt. Daarmee heeft de eilandengroep haar jaarlijkse gemiddelde wat tyfoons betreft nu al bereikt. In tegenstelling tot seizoensgebonden orkanen in het Caribisch gebied, komen tyfoons in zuidoost-Azië het hele jaar voor.