Thuiskok

Langoustines met mayo

U denkt vast: langoustines bakken, dat kan ik wel. Maar de toegevoegde waarde van dit recept zit hem in de mayonaise. Guillaume de Beer kreeg het recept van zijn opa, die er zo trots op was dat hij het recept pas na weken aandringen wilde vertellen. En zo nu en dan hoeft het ook niet moeilijk: een perfect gare langoustine, een klodder zelfgemaakte mayonaise en een beetje zout en citroen en de hemel is bereikt.

Maak de mayonaise door de hele eieren en de eidooier in een keukenmachine te mengen met de mosterd, azijn en het zout. Voeg langzaam de zonnebloem- en olijfolie toe zodat er een mooie emulsie ontstaat. Je kunt ook alle ingrediënten mengen in een bekken (kom) en met een garde de oliën druppelsgewijs toevoegen.

Pel de langoustines en verwijder de darmkanalen. Vries de koppen en schalen in om hier later saus van te maken. Zout de langoustines licht. Verhit de koekenpan tot deze een beetje gaat walmen. Voeg de arachideolie toe en bak de langoustines met de rugkant naar beneden tot ze goudbruin zijn. Draai om en gaar ook de buikkant nog enkele seconden. Serveer de langoustines met de mooie, gebakken kant naar boven en een goede lepel mayonaise ernaast.