Seksuele intimidatie

Maker spel League of Legends betaalt miljoenen aan vrouwelijke werknemers

Riot Games, de maker van het populaire computerspel League of Legends, gaat 10 miljoen dollar (circa 9 miljoen euro) betalen aan vrouwelijke werknemers die jarenlang werden achtergesteld en seksueel werden geïntimideerd. Het Amerikaanse bedrijf heeft dat afgesproken als schikking in een discriminatierechtszaak, onthulde de Los Angeles Times maandag. Ongeveer alle duizend vrouwen die de afgelopen vijf jaar bij de gamestudio hebben gewerkt, worden nu gecompenseerd.

Twee vrouwelijke (ex-)werknemers van Riot Games spanden de zaak in november vorig jaar aan. Kort daarvoor hadden media als gamewebsite Kotaku onthuld dat binnen het bedrijf een seksistische werksfeer heerste. Vrouwen werden minder betaald en liepen promoties mis. Er was daarnaast sprake van een ‘bro culture’, oftewel een haantjescultuur. Mannelijke medewerkers grepen vrouwen in het kruis, stuurden hen foto’s van hun geslachtsdelen en maakten seksbewegingen.

Dat de zaak was geëindigd in een schikking, werd deze zomer al duidelijk. Toen bleef alleen onduidelijk hoeveel geld Riot Games zou gaan betalen aan de vrouwen. De advocaat van de eisers zei maandag dat het miljoenenbedrag laat zien dat Riot Games de interne cultuurproblemen oprecht wil aanpakken. Ook Riot Games is naar eigen zeggen tevreden met de afspraken. Waarschijnlijk gaat de rechter de schikking deze week bekrachtigen, aldus persbureau AP.

League of Legends hoort bij de meest gespeelde computergames ter wereld. Het spel, waarin gamers via internet met hun personage vechten tegen opponenten, wordt beoefend door amateurs maar ook door professionele spelers. Wereldwijd zijn bij League of Legends-toernooien miljoenen dollars aan prijzengeld te verdienen.

Riot Games, sinds 2011 eigendom van het Chinese Tencent, werd opgericht in 2006 en draaide vorig jaar een omzet van 1,4 miljard dollar, oftewel zo’n 1,26 miljard euro. (NRC)