Google-oprichters doen stap opzij bij moederbedrijf Alphabet

Larry Page en Sergey Brin stonden in 1998 aan de wieg van Google. Ze blijven actief als bestuursleden en grootaandeelhouders.
Larry Page en Sergey Brin in 2008 tijdens de presentatie van de G1-smartphone in New York.
Larry Page en Sergey Brin in 2008 tijdens de presentatie van de G1-smartphone in New York. Foto: Reuters / Jacob Silberberg

Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zetten een stap opzij in hun bestuursrollen bij moederbedrijf Alphabet. Sundar Pichai, die al vier jaar topman was van Google, gaat die positie nu ook innemen bij Alphabet. Sinds de oprichting in 2015 was Larry Page daar bestuursvoorzitter.

Volgens Page en Brin is het niet nodig dat Google en Alphabet twee topmannen hebben. De rol van voorzitter, die eerst was toebedeeld aan Sergey Brin, komt te vervallen. De twee blijven wel betrokken bij het bedrijf als grootaandeelhouder en bestuurslid. Ook zullen ze, volgens een bericht op het weblog van Google, „regelmatig met Sundar blijven praten”.

Sinds de oprichting in 1998 is Google uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven ter wereld. Moederbedrijf Alphabet had in 2018 een omzet van 136 miljard dollar, zo’n 122 miljard euro. Page en Brin begonnen de onderneming terwijl ze studeerden aan de Stanford-universiteit. 21 jaar later is het concern volgens de oprichters een „jongvolwassene” waarvan ze afstand nemen als „trotse ouders”.

Negatief in het nieuws

Afgelopen tijd is Google meerdere malen negatief in het nieuws gekomen. Zo werd het beboet voor machtsmisbruik op de onlineadvertentiemarkt. In de afgelopen drie jaar kreeg Google daarvoor boetes van bij elkaar opgeteld ruim 8 miljard euro. Op 2 december, een dag voor de aankondiging van Page en Brin, maakte de Europese Commissie bekend een voorbereidend onderzoek te zijn begonnen naar hoe Google en Facebook omgaan met persoonsgegevens.