Ook geen negatieve rente bij De Volksbank

Particulieren met een rekening bij ASN Bank, RegioBank en SNS hoeven komend jaar geen geld te betalen om te sparen. De Volksbank, die de drie banken bezit, heeft dinsdag aangekondigd in 2020 over spaartegoeden tot 100.000 euro geen negatieve rente te rekenen. Eerder deed ABN-Amro al een soortgelijke aankondiging.

De Volksbank, die eigendom is van de staat, baseert zijn besluit naar eigen zeggen op onderzoek onder drieduizend klanten. Daaruit bleek dat mensen „negatieve spaarrente principieel onaanvaardbaar” vinden. „Negatieve rente druist in tegen de sterke Nederlandse spaarmentaliteit. Het is ons met de paplepel ingegoten dat sparen loont”, schrijft de bank in een toelichting.

Sparen tot 25.000 euro blijft in 2020 zelfs geld opleveren bij De Volksbank: de rente wordt minimaal 0,01 procent. De Volksbank wil „liefst nog langer” kunnen garanderen dat klanten tot een ton aan spaargeld geen rente hoeven te betalen. Of dat ook daadwerkelijk kan, wordt per jaar bekeken.

In Europa zakken de spaarrentes voor consumenten al een tijd naar het nulpunt. Dat komt door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die houdt sinds vijf jaar negatieve depositorentes aan, waardoor banken moeten betalen voor het stallen van tegoeden bij de ECB. Elders in Europa berekenen sommige banken de lasten daarvan door aan hun klanten, via negatieve rentes. (NRC)