Nederlander raakt miljoen kwijt na phishing-sms

Een man die via een sms zijn bankpas dacht te verlengen, verloor een miljoen aan oplichters. Het is de grootste smishing-zaak tot nu toe.
Archiefbeeld. De zaak van de man uit Noord-Nederland is de grootste 'smishing'-zaak (phishing via sms) ooit in Nederland.
Archiefbeeld. De zaak van de man uit Noord-Nederland is de grootste 'smishing'-zaak (phishing via sms) ooit in Nederland. Foto iStockphoto

Criminelen hebben met een sms’je aan één slachtoffer uit Noord-Nederland begin september meer dan een miljoen euro buitgemaakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland woensdag. De man is slachtoffer geworden van een nagemaakte bankenwebsite waarnaar werd gelinkt in een berichtje. Het gaat volgens justitie om de grootste zaak in zijn soort.

In het sms-bericht dat het slachtoffer ontving, stond een link waarop hij moest klikken voor een nieuwe bankpas, wat een vorm van fraude is die het OM smishing noemt. Omdat zijn pas inderdaad aan vervanging toe was, klikte hij op de link. De volgende ochtend bleek zijn bankrekening leeggehaald en was hij volgens het OM ruim een miljoen euro kwijt. Details over het bedrag of de identiteit van de man heeft justitie niet bekendgemaakt.

Geldezels en hun herders

Het geld is weggesluisd via 136 mensen die daarvoor hun rekening ter beschikking hebben gesteld, zogenoemde ‘geldezels’. Al die mensen hadden een Nederlandse bankrekening en waren volgens het OM makkelijk op te sporen. De ezels stellen hun rekening beschikbaar in ruil voor een deel van de buit. Dat is strafbaar.

Jongeren worden via sociale media, onder andere via Instagram, geronseld om als geldezel te fungeren, zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie. „Ze krijgen dan bijvoorbeeld het bericht: wil je snel geld verdienen, stuur dan een DM.” Potentiële geldezels worden ook offline benaderd. „Het ronselen gebeurt ook op schoolpleinen door bekenden.”

Het onderzoek naar deze phishingzaak werd onderdeel van een grote Europese actie tegen geldezels van de politieorganisatie Europol. Aan die actie deden naast Nederland nog dertig landen mee, waaronder ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne. De actie is gecoördineerd door het parket Noord-Nederland.

Tussen september en november van dit jaar werden met deze vijfde European Money Mule Action (EMMA 5) 3.833 geldezels betrapt plus 386 mensen die optreden als ‘herders’ en die ezels rekruteren, meldt Europol. 228 van hen werden aangehouden en er werden ruim duizend strafrechtelijke onderzoeken geopend. De oplichters uit het onderzoek maakten via de geldezels bijna 13 miljoen euro buit van bijna vijfduizend slachtoffers.