Zieke asielzoekers minder snel hulp op vasteland Australië

Artsen mogen niet langer bepalen welke asielzoekers, die worden vastgehouden op eilanden in de Stille Oceaan, op het Australische vasteland moeten worden behandeld.
Tegenstanders van het Australische immigratiebeleid tijdens een demonstratie in Melbourne eerder dit jaar.
Tegenstanders van het Australische immigratiebeleid tijdens een demonstratie in Melbourne eerder dit jaar. Foto Erik Anderson/EPA

Een wet waarmee zieke asielzoekers makkelijker medische hulp konden krijgen op het Australische vasteland, wordt ingetrokken. Een nipte meerderheid van de Senaat stemde woensdag in met het schrappen van de wet, melden internationale persbureaus. Voortaan bepaalt de overheid weer welke asielzoekers, die vastzitten in detentiecentra op eilanden in de Stille Oceaan, in aanmerking komen voor behandeling in Australië.

Vanaf dit voorjaar mochten artsen besluiten over de behandeling van zieke asielzoekers op het vasteland. Door de zogeheten medevac bill werd in februari de bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken daartoe ingetrokken. De onafhankelijke senator Jacqui Lambie verwoordde woensdag de kritiek op deze regeling. „Je kan advies inwinnen van artsen, maar zij zijn niet gekozen. Zij zijn geen verantwoording schuldig aan het volk.” Lambie bracht de beslissende stem uit in de Senaat, waarmee de wet werd ingetrokken.

Premier Scott Morrison zei, toen de wet aanvankelijk werd ingevoerd, dat deze aantoonde dat de oppositie niet begrijpt „hoe ze de grenzen van Australië moet beschermen”. Toen kondigde hij al aan de wet terug te willen draaien als zijn regering werd herkozen.

Lees ook: ‘Australië sluit ogen voor lijden van asielzoekers op Nauru’

Kritiek

Onder het strenge Australische immigratiebeleid worden asielzoekers die proberen per boot Australië te bereiken naar afgelegen detentiecentra in de Stille Oceaan gebracht. De internationale gemeenschap heeft al jaren kritiek op het anti-immigratiebeleid van Australië vanwege de slechte omstandigheden in die detentiecentra op Nauru en Nieuw-Guinea. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR riep Australië in oktober vorig jaar op de centra te sluiten. Volgens de Verenigde Naties is het beleid, dat werd ingevoerd om Aziatische mensensmokkelaars te ontmoedigen, er niet in geslaagd vluchtelingen te beschermen.

Ook hulporganisatie Artsen zonder Grenzen uitte vorig jaar kritiek op de ontoereikende medische faciliteiten op de eilanden. Er zitten circa vijfhonderd asielzoekers vast in de detentiecentra. Volgens hulporganisaties kampen veel van hen met psychische problemen.