Kabinet maakt begroting Songfestival rond, drietal presenteert komende editie

Minister Slob (Media) heeft toestemming gekregen van alle omroepen om met 12,4 miljoen euro uit de gemeenschappelijke reserves het songfestival te financieren.
In Rotterdam is voor de deur van Ahoy deze week een 'Songfestivaltegel' onthuld.
In Rotterdam is voor de deur van Ahoy deze week een 'Songfestivaltegel' onthuld. Foto Robin Utrecht/ANP

De begroting van het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam wordt aangevuld met 12,4 miljoen euro aan Ster-gelden. Dat heeft verantwoordelijk minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Daarmee is voldoende geld beschikbaar om het evenement te houden.

Later op woensdag werd ook bekend dat een drietal de komende editie zal presenteren. Jan Smit, Chantal Janzen en Edsilia Rombley nemen de presentatie op zich. Rombley deed als deelnemer twee keer mee aan de wedstrijd, in 1998 en 2007.

Rotterdam gaat het Eurovisie Songfestival organiseren. Wat gaat dat kosten? En waarom is het zo duur?

Gat in begroting

Het muziekevenement in de Rotterdamse Ahoy bestaat uit een drietal televisie-uitzendingen: twee halve finales op 12 en 14 mei en één finale op 16 mei. Dat kost de organisatie in totaal 26,5 miljoen euro. Daarvan komt 2,5 miljoen van de NPO; omroep Avrotros betaalt 2 miljoen euro. Nog eens 9,6 miljoen euro worden opgehaald met kaartverkoop, sponsoropbrengsten en de bijdrage van koepelorganisatie European Broadcasting Union (EBU).

Om het gat te dichten in de begroting, was aangeklopt bij het Rijk. Slob had vorige week al laten blijken daar wel toe bereid te zijn. „De meeste seinen staan op groen”, zei hij toen. „Er is voldoende ruimte in de mediareserve.” Die reserve bestaat uit reclame-inkomsten die naar een gemeenschappelijke pot vloeien waar alle omroepen in Nederland aanspraak op kunnen maken.

Aanvankelijk had Slob 150 miljoen euro begroot. Vorige maand is echter gebleken dat in de praktijk veel meer is verdiend. Aan het einde van dit jaar zit volgens de minister waarschijnlijk een bedrag van ten minste 173 miljoen euro in de reserves. Een rondgang langs de omroepen heeft volgens Slob geleerd dat die het niet bezwaarlijk vinden om de reserve in te zetten ten behoeve van het Songfestival.