Huis van Afgevaardigden neemt Oeigoerenwet aan - tot woede van China

Terwijl de Verenigde Staten en China tot een eerste handelsakkoord proberen te komen, heeft Amerika een wetsvoorstel aangenomen dat sancties behelst tegen China, omdat het de Oeigoeren onderdrukt.
Een Oeigoer tijdens een demonstratie voor het Chinese consulaat in Istanbul eerder dit jaar.
Een Oeigoer tijdens een demonstratie voor het Chinese consulaat in Istanbul eerder dit jaar. Foto: Reuters / Huseyin Aldemir

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag met één stem tegen een wetsvoorstel aangenomen dat sancties mogelijk maakt tegen China voor hoe dat land de Oeigoerse minderheid behandelt.

Het voorstel behelst onder meer drie strafmaatregelen. Allereerst mogen hoge Chinese ambtenaren, die in hand hebben in de onderdrukking van de Oeigoeren, worden bestraft door ze te verbieden naar de VS te reizen. Ten tweede mogen eventuele bezittingen van die ambtenaren in de VS worden geconfisqueerd. Ook moet het leveren aan China van Amerikaanse technologie die kan worden ingezet om Oeigoeren te onderdrukken, strafbaar worden gesteld.

China heeft woedend gereageerd op de aanname van het voorstel. De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het wetsvoorstel „op willekeurige wijze de Chinese pogingen om extremisme uit te roeien en om terrorisme te bestrijden, zwartmaakt. Het valt het beleid van de Chinese regering in Xinjiang aan op een kwaadaardige wijze”.

„Grove schendingen”

De Oeigoerenwet 2019, zoals het wetsvoorstel heet, veroordeelt Beijing omdat de onderdrukking van Oeigoeren in Xinjiang in het noordwesten van China, gepaard gaat met „grove schendingen van de mensenrechten”. Volgens buitenlandse onderzoekers worden minstens een miljoen Oeigoeren onder slechte omstandigheden tegen hun wil vastgehouden in heropvoedingskampen.

In september nam de Amerikaanse Senaat ook al een wetsvoorstel aan over de Oeigoeren, maar dit nieuwe voorstel bevat meer concrete maatregelen. Zo roept het voorstel specifiek op tot sancties tegen Chen Quanguo, de hoogste leider in Xinjiang. Als secretaris van de Communistische Partij van China is hij verantwoordelijk voor het beleid in Xinjiang. Chen was eerder verantwoordelijk voor Tibet, waar hij de surveillancesystemen die nu worden gebruikt in Xinjiang uitprobeerde op de Tibetanen.

Voordat het wetsvoorstel in stemming werd gebracht, zei Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, over de situatie in Xinjiang het volgende: „Momenteel worden de menselijke waardigheid en de mensenrechten van de Oeigoerse gemeenschap bedreigd door de barbaarse acties van Beijing, die het collectieve geweten van de wereld schokken.” Het wetsvoorstel moet nog worden aangenomen door de Senaat en daarna worden ondertekend door president Trump voordat het rechtsgeldig wordt.

Het voorstel is niet lang aangenomen nadat China ook al een nieuwe Amerikaanse wet voor de kiezen kreeg die onder meer hoge Chinese ambtenaren strafbaar kan stellen mochten die een rol spelen in de onderdrukking van de protesten in Hongkong. Beide maatregelen komen op het moment dat China en de Verenigde Staten juist proberen een eerste handelsakkoord te bereiken dat de economische en politieke spanningen tussen beide landen moet verminderen.

Lees ook: Chinees overheidslek toont heropvoedingskamp Oeigoeren