Gökmen T. krijgt zo nodig onder dwang een advocaat

Tramaanval Utrecht Rechter vraagt advocaat André Seebregts het proces tegen T. te bewaken, als hij blijft weigeren zelf een raadsman aan te wijzen.

Gökmen T., verdachte van de aanval in en bij een tram in Utrecht in maart dit jaar, krijgt een advocaat toegewezen als hij blijft weigeren om zelf een raadsman in de arm te nemen. De rechtbank Midden-Nederland heeft André Seebregts verzocht die taak op zich te nemen, zo bevestigt de advocaat woensdag na berichtgeving van het AD.

De rechtbank kan besluiten een zogeheten procesbewaker aan te stellen als een verdachte onvoldoende in staat wordt geacht een oordeel te kunnen vellen over zijn eigen verdediging.

Volgens de krant heeft het Pieter Baan Centrum na onderzoek vastgesteld dat T. verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zou zwakbegaafd zijn en een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.

Toch is hij volgens de onderzoekers wel in staat om zijn rechtszaak zelf te volgen, schrijft het AD. T., die volgens de krant wel meewerkte met het onderzoek in het Pieter Baan Centrum, kampte in het verleden met verslavingen aan drank en drugs. Daarnaast zou hij zich verheven voelen boven de samenleving. Volgens justitie stond hij al voor de aanval te boek als „een moeilijk persoon, een drugsgebruiker, een draaideurcrimineel, die niet openstond voor hulpverlening”.

Justitie zei eerder sterke aanwijzingen te hebben dat T. zich onder andere schuldig heeft gemaakt aan moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de aanval in en bij een tram op het Utrechtse 24 Oktoberplein in maart dit jaar, waarbij vier mensen omkwamen.

Verzet tegen vervolging

Vooralsnog heeft T. zich verzet tegen zijn vervolging. Hij zei de democratische rechtsstaat niet te erkennen en weigerde twee eerdere pro-formazittingen bij te wonen. Eén keer is hij daartoe gedwongen door de rechtbank.

De rechtbank wilde woensdag desgevraagd niet reageren op het nieuws en gaf aan er pas nader op in te willen gaan tijdens de regiezitting. Die zitting heeft volgende week donderdag plaats. Hetzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie.

Ook advocaat André Seebregts wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. „Er zijn geen instructies van de cliënt over de omgang met de media. Dat betekent dat mijn handen gebonden zijn.”

Bij de aanval op 18 maart opende een schutter het vuur in en rond een tram. Aanvankelijk ontkwam hij met een Renault Clio die in de buurt van de tram was achtergebleven toen de chauffeur voor de schoten op de vlucht sloeg.

In die auto werd een briefje aangetroffen: „Ik doe dit voor mijn geloof, jullie maken moslims dood en willen ons geloof van ons afpakken, maar dat gaat niet lukken. Allah is groot.”

Op basis van dit briefje, twee verklaringen en de aard van het incident, gaat justitie uit van een terroristisch motief. T. kon later worden aangehouden en heeft kort daarna bekend.