‘Gökmen T. krijgt zo nodig gedwongen een advocaat toegewezen’

Advocaat André Seebregts is naar eigen zeggen door de rechtbank gevraagd het proces tegen terreurverdachte Gökmen T. te bewaken.
Bloemen nabij de plek van de aanval in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, in maart van dit jaar.
Bloemen nabij de plek van de aanval in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, in maart van dit jaar. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Gökmen T., verdachte van de aanval op een tram in Utrecht in maart dit jaar, krijgt een advocaat toegewezen als hij blijft weigeren om zelf een raadsman in de arm te nemen. De rechtbank heeft André Seebregts gevraagd die taak op zich te nemen, bevestigt de advocaat woensdag na berichtgeving van het AD. De rechtbank kan besluiten een procesbewaker aan te stellen als een verdachte onvoldoende in staat wordt geacht een oordeel te kunnen vellen over diens eigen verdediging.

Volgens het AD heeft het Pieter Baan Centrum na onderzoek vastgesteld dat T. verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zou zwakbegaafd zijn en een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Toch is hij volgens de onderzoekers wel in staat om zijn rechtszaak zelf te volgen, zo schrijft de krant. T., die volgens de krant wel meewerkte met het onderzoek in het Pieter Baan Centrum, kampte in het verleden met verslavingen aan drank en drugs. Daarnaast zou hij zich verheven voelen boven de samenleving. Volgens justitie stond hij al voor de aanval te boek als „een moeilijk persoon, een drugsgebruiker, een draaideurcrimineel, die niet openstond voor hulpverlening”.

Terroristisch oogmerk

Justitie zei eerder sterke aanwijzingen te hebben dat T. zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de aanval op een tram op het Utrechtse 24 Oktoberplein waarbij vier mensen omkwamen. Vooralsnog heeft T. zich verzet tegen zijn vervolging. Hij zei de democratische rechtsstaat niet te erkennen en weigerde twee eerdere pro-formazittingen bij te wonen. Eén keer is hij daartoe gedwongen door de rechtbank.

De rechtbank wilde woensdag desgevraagd niet reageren op het nieuws van het AD en gaf aan er pas nader op in te willen gaan tijdens de regiezitting, volgende week donderdag. Hetzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie. Ook Advocaat Seebregts wilde inhoudelijk niet op de zaak ingaan. „Er zijn geen instructies van de cliënt over de omgang met de media. Dat betekent dat mijn handen gebonden zijn.”

Bij de aanval op 18 maart opende een schutter het vuur in en rond een tram. Aanvankelijk ontkwam hij met een Renault Clio die in de buurt van de tram was achtergebleven toen de chauffeur voor de schoten op de vlucht sloeg. In die auto werd een briefje aangetroffen: „Ik doe dit voor mijn geloof, jullie maken moslims dood en willen jullie ons geloof van ons afpakken, maar gaat niet lukken. Allah is groot.” Op basis van dit briefje, twee verklaringen en de aard van het incident, gaat justitie uit van een terroristisch motief. T. kon later worden aangehouden en heeft kort daarna bekend.