In beeld

Geen feeststemming op de 70e verjaardag van de NAVO

De NAVO bestaat zeventig jaar. Maar van een feestelijke stemming tijdens een tweedaagse bijeenkomst van de regeringsleiders in Londen valt niet te spreken. De alliantie heeft last van conflicten tussen lidstaten en onvrede over de kostenverdeling.
De leiders van de NAVO-lidstaten zijn op dinsdag en woensdag in Londen bijeengekomen. De bijeenkomst staat in het teken van het 70-jarige bestaan van de alliantie.
Foto Yui Mok/AP
De 29 regeringsleiders en de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, gaan samen op de foto met koningin Elizabeth en prins Charles. De NAVO werd in 1949 opgericht, oorspronkelijk met als doel de groeiende invloed van de Sovjet-Unie tegen te gaan. De NAVO is het machtigste militaire blok op aarde - het aantal lidstaten is gedurende de jaren toegenomen van 12 tot 29.
Foto Yui Mok/AFP
Ondanks de 70e verjaardag van de NAVO was de sfeer gespannen: er zijn de afgelopen tijd een aantal hoogoplopende ruzies tussen landen geweest.
Foto Dylan Martinez/Reuters
Daarnaast zijn onder andere de Amerikanen niet tevreden over de verdeling van de kosten binnen de organisatie. President Trump vindt dat de VS teveel bijdragen. Hij noemde het “een interessante vraag” of hij bereid was landen te verdedigen die niet aan de NAVO-norm voldoen.
Foto Kevin Lamarque/Reuters
Op woensdag maakte Nederland bekend dat de NAVO-bijdrage verhoogd gaat worden met vijf miljoen euro per jaar. Een relatief bescheiden bedrag, dat ook minister-president Mark Rutte “klein bier” noemde.
Foto Neil Hall/EPA
De Britse premier Boris Johnson steekt zijn duim op. Het is waarschijnlijk geen indicatie van de sfeer tussen de twee heren naast hem: de Turkse president Erdogan en de Franse president Macron zijn twee van de belangrijkste kemphanen tijdens de bijeenkomst.
Foto Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Reuters
President Macron noemde de NAVO vorige maand in een spraakmakend artikel in The Economist ‘hersendood’ – onder andere vanwege de effectieve optreden van de organisatie in Syrië. Dit kwam hem op felle kritiek van onder anderen president Trump te staan, die de opmerkingen “beledigend” vond. De twee landen zijn ook in een handelsconflict verwikkeld geraakt - de VS dreigde deze week met importheffingen op onder andere kaas en champagne.
Foto by Ludovic Marin/ AFP
De Turkse president Erdogan wil dat de NAVO-lidstaten de Koerdische YPG-strijders in Syrië erkennen als terreurorganisatie. Als zij dit niet doen, dreigt hij plannen voor de verdediging van Polen en de Baltische staten tegen Rusland te zullen blokkeren.
Foto Christian Hartmann/Reuters
Ondanks de kritiek die president Trump al voor zijn presidentschap op de NAVO uitte, ontpopte hij zich deze week verrassend genoeg tot een pleitbezorger van de NAVO. Trump zegt nu een "groot fan" te zijn, zeker nu de organisatie "flexibeler geworden is".
Foto Francisco Seco/AP
Duitsland bevindt zich door het conflict tussen de VS en Frankrijk en vanwege de Franse kritiek op de NAVO in een ongemakkelijke positie. Bondskanselier Merkel reageerde vorige maand onverwacht scherp op Macrons opmerkingen in The Economist.
Foto Ludovic Marin/Reuters
President Trump en zijn echtgenote Melania zijn onderweg naar de receptie op Downing Street.
Foto Will Oliver/EPA
Bondskanselier Merkel, de Britse koningin Elizabeth en de Noorse premier Erna Solberg (midden op de foto) zijn enkele van de vrouwelijke leiders op de conferentie, die verder nog altijd door mannen wordt gedomineerd. Op de groepsfoto van de aanwezige leiders is nog geen handjevol vrouwen te zien.
Foto Geoff Pugh/Reuters
Premier Johnson bevestigde op woensdag nogmaals dat de Britten “volledig gecommitteerd” zijn aan de NAVO. Op 12 december zijn er verkiezingen in Groot-Brittannië. Johnson’s belangrijkste uitdager Labour-leider Jeremy Corbyn is een stuk kritischer op de alliantie.
Foto Adrian Dennis/AFP
Daarnaast zijn de Britten van plan de Europese Unie te verlaten. Het is nog de vraag wat het effect van de Brexit op de NAVO zal zijn, omdat de EU in haar buitenlandbeleid vaak als een blok optreedt.
Foto Christian Hartman/Reuters
Secretaris-generaal Stoltenberg in gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
Foto Francisco Seco/AP
Stoltenberg weigerde te zeggen dat de toekomst van de NAVO onzeker is. Volgens hem probeert de organisatie zich aan te passen aan de uitdagingen van deze tijd.
Foto Evan Vucci/AP