Duitse OM: Russische of lokale Tsjetsjeense overheid zit achter moord Georgiër

Duitsland heeft twee Russische ambassademedewerkers uitgezet in verband met onderzoek naar de liquidatie van een 40-jarige Georgiër in Berlijn.
Forensisch onderzoek in Berlijn nadat een 40-jarige Georgiër dood is doodgeschoten.
Forensisch onderzoek in Berlijn nadat een 40-jarige Georgiër dood is doodgeschoten. Foto Christoph Soeder/AFP

De Russische of Tsjetsjeense overheid zit waarschijnlijk waarschijnlijk achter de liquidatie van een Georgiër in Berlijn, afgelopen augustus. Woensdag werd bekendgemaakt dat de Duitse openbaar aanklager die conclusie trekt uit het bewijsmateriaal. Dat melden persbureaus AP en Reuters. De repressieve Tsjetsjeense regering van president Ramzan Kadyrov is weliswaar ondergeschikt aan die in Moskou, maar vaart vaak een eigen koers.

Duitsland heeft hierop woensdag twee Russische ambassademedewerkers het land uitgezet. De reden hiervoor is dat Russische autoriteiten onvoldoende meewerkten aan het onderzoek naar de zaak, ondanks herhaaldelijke verzoeken daartoe, stelt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland noemt de uitzetting van het ambassadepersoneel „onvriendelijk en ongegrond” en kondigt tegenacties aan, melden de persbureaus.

Het vermoeden dat een buitenlandse overheid achter de moord zat, werd gesterkt toen Duitse media dinsdag schreven dat het onderzoek van de lokale Berlijnse aanklager zou worden overgedragen naar de landelijke aanklager. Na een onderzoek naar de achtergrond van de moordenaar onthulde onderzoeksplatform Bellingcat in september al dat Moskou waarschijnlijk een hand had in de liquidatie.

Lees ook: Nieuwe aanwijzingen van betrokkenheid Moskou bij liquidatie in Berlijn

Het uitzetten van Russisch ambassadepersoneel is een belangrijke diplomatieke maatregel. Wat dit precies betekent voor de relatie tussen Rusland en Duitsland, is nog onduidelijk. Bondskanselier Angela Merkel en president Vladimir Poetin zullen elkaar ontmoeten op 9 december tijdens de bijeenkomst in Frankrijk, waar ze met de Oekraïense en Franse president spreken over een oplossing voor het conflict in Oekraïne.

Aliassen

De Georgiër Zelimchan Changosjvili - bekend onder zijn alias Tornike K. - werd op 23 augustus in een parkje in Berlijn, op weg naar een moskee, twee keer in zijn hoofd geschoten. Changosjvili vocht in Tsjetsjenië met separatisten tegen Rusland. Het Kremlin ontkent alle betrokkenheid. De huidige regering van de autonome Russische republiek Tsjetsjenië is een bondgenoot van Moskou.

Changosjvili overleefde in Rusland en Oekraïne al meerdere moordaanslagen. In 2016 kwam hij met zijn vrouw en kinderen naar Duitsland waar hij politiek asiel aanvroeg. Dat asielverzoek werd afgewezen, maar Changosjvili ging in beroep en mocht in afwachting van een uitspraak in Duitsland verblijven.

De verdachte van de moord, de Rus Vadim K., is kort na de liquidatie gearresteerd. Sindsdien zit hij vast. Onder andere Bellingcat en Der Spiegel publiceerden dat K. met een vals paspoort van Rusland naar Duitsland reisde. Dit identiteitsbewijs, met de naam Vadim S., kan volgens deze publicaties niet zijn uitgegeven zonder medeweten van de Russische overheid.