Dode bewoner aangetroffen in azc in Weert na melding vechtpartij

De politie vermoedt dat een 25-jarige bewoner van het azc in Weert om het leven is gekomen door een misdrijf. Het onderzoek loopt nog.
Het asielzoekerscentrum in Weert, in mei 2018.
Het asielzoekerscentrum in Weert, in mei 2018. Foto Rob Engelaar/ANP

In het asielzoekerscentrum in Weert is woensdag een 25-jarige man dood aangetroffen. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht, maar de politie gaat uit van een misdrijf. De man woonde in het azc, bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De politie heeft een 29-jarige medebewoner aangehouden.

Woensdag om 08.45 uur ontvingen de hulpdiensten een melding dat er mogelijk werd gevochten op de opvanglocatie, meldt de politie. In het azc werd vervolgens het lichaam gevonden. De toedracht van zijn dood is vooralsnog onduidelijk. „Er worden meerdere scenario’s mogelijk geacht”, aldus de politie.

Of zich daadwerkelijk een vechtpartij heeft voorgedaan op het terrein, kon de politie niet zeggen. Woensdagochtend was het technisch onderzoek nog bezig. De nationaliteit van het slachtoffer is bekend bij de politie, maar die heeft deze nog niet bekendgemaakt. Verder sluit de politie niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen worden verricht.

Sinds 2015 is de voormalige Koninklijke Militaire School in Weert een azc en proceslocatie. Er kunnen maximaal duizend mensen worden opgevangen. Vorig jaar waren er op deze locatie volgens het COA 58 incidenten die gepaard gingen met fysiek geweld. Burgemeester Jos Heijmans (D66) bepleitte vanwege die hoeveelheid incidenten een strengere aanpak van asielzoekers die zich misdragen.