Demonstraties

Iraanse regering erkent mensen te hebben gedood

De Iraanse regering heeft dinsdag op de staats-tv toegegeven dat veiligheidstroepen demonstranten hebben doodgeschoten. Amnesty kwam tot dusver tot ruim 200 doden sinds de protesten twee weken geleden uitbraken. Het regime verdeelde de dodelijke slachtoffers van veiligheidstroepen onder in categorieën als ‘relschoppers’ of ‘gijzelnemers’. Ook zouden de troepen mensen hebben gedood omdat die militaire centra of andere kwetsbare plekken hadden aangevallen. Verder zouden agenten, militairen en „vreedzame demonstranten” zijn gedood. De woede richt zich op een zware verhoging van de brandstofprijzen. Volgens Amnesty kwamen 208 mensen om het leven. Die bewering deed de Iraanse vertegenwoordiger maandag bij de VN af als „niet onderbouwd”. (AP)