De broek mag erin

[Wat we gaan dragen]Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

Isabel Marant, najaar 2019.
Isabel Marant, najaar 2019. Foto Team Peter Stigter

Eerst is het nieuw en hip, dan wordt het een beetje gewonig, vervolgens is het zo gewoon dat het grote publiek overstag is maar de voorlopers afhaken. En vervolgens wordt het iets dat alleen nog een tijdje napruttelt onder mensen die er aanvankelijk niets van moesten weten. Als het lang genoeg taboe is voor mensen die vooroplopen, wordt het tijd voor een nieuwe ronde. Zo gaat het met bijna alles in de mode en ook met de laars over de broek, een look die populair was in de jaren zeventig (met hoge laarzen) en de jaren tachtig (met korte laarsjes) en die aan het begin van het millennium weer een opleving had. Met hoge laarzen met of zonder hakken, met Uggs, en niet te vergeten de keurige, Gooise variant: paardrij-achtige laarzen over een strakke witte broek met stretch.

Allemaal nog niet uit het straatbeeld verdwenen, maar verre van fris meer. Zo onfris blijkbaar, dat de laars over de broek toe is aan herontdekking.

Zie bijvoorbeeld de show van de najaarscollectie van Isabel Marant, of de Instagramfeed van de Nederlandse influencer Linda Tol, die zich het laatste half jaar afficheert als een toegewijde promotor van de stijl.

Wat de laars over de broek van nu onderscheidt van vorige varianten, is dat de ingrediënten wijder zijn – de schacht van de laarzen, de broeken waar ze overheen gaan, de jasjes en truien die erbij worden gedragen (en die op hun beurt weer ín de broek mogen). Op deze foto zijn de laarzen laag, maar ook knie-, cowboy- en dijhoge laarzen gaan weer over broeken heen.

Heel erg nu: laarzen over een oversized pak.