Bekende Japanse hulpverlener gedood in Afghanistan

Gemaskerde mannen openden het vuur op het konvooi van Tetsu Nakamura. Hij raakte dermate zwaargewond dat een spoedoperatie het leven van de Afghaanse ereburger niet kon redden.
Nakamura tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor zijn voorganger Ito Kazuya, die ook werd vermoord in Afghanistan.
Nakamura tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor zijn voorganger Ito Kazuya, die ook werd vermoord in Afghanistan. Foto Rahmat Gul/AP

De Japanse hulpverlener en arts Tetsu Nakamura is woensdag na een aanval op zijn konvooi in Afghanistan overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt persbureau AP. Sinds 2008 gaf Nakamura leiding aan de hulporganisatie Peace Japan Medical Services. De aanval kostte ook aan vijf Afghanen het leven, onder wie Nakamura’s bodyguard, chauffeur en een passagier.

Nakamura zette zich in voor de aanleg van dammen, watermanagement en vernieuwing van de Afghaanse landbouw. President Ashraf Ghani benoemde hem in april tot ereburger van Afghanistan.

Het voertuig waarin Nakamura zat, was woensdag onderweg naar de stad Jalalabad – 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Kabul – toen gewapende en gemaskerde mannen het onder vuur namen. Volgens een woordvoerder van het provinciebestuur van Nangarhar hadden ze het specifiek op Nakamura gemunt. De Japanner werd levensbedreigend verwond en is snel na de aanval geopereerd in een regionaal ziekenhuis. Tijdens een helikoptervlucht naar een militair hospitaal in Kabul is Nakamura vervolgens overleden.

Beste vriend

De Japanse premier Shinzo Abe heeft geschokt gereageerd op de dood van Nakamura. „Hij heeft zijn leven op het spel gezet om onder gevaarlijke omstandigheden mensen te helpen”, aldus Abe. Ghani’s woordvoerder schrijft op Twitter dat de Afghaanse regering de „gruwelijke en laffe aanslag op de beste vriend van Afghanistan” veroordeelt.

De moordenaars van Nakamura konden ontkomen. Er is nog geen partij die de verantwoordelijkheid voor de moorden heeft opgeëist. Volgens Reuters hebben in elk geval de Taliban betrokkenheid ontkend. Vorige week werd in Afghanistan een VN-voertuig bestookt met granaten.

Twitter avatar SediqSediqqi Sediq Sediqqi The Afghan government strongly condemns the heinous and cowardice attack on Afghan’s greatest friend, Dr. Nakmora who has dedicated all his life to change the lives of Afghans, working on water management, dams and improving traditional agriculture in Afghainstan.