Aboutaleb wil aanblijven als burgemeester van Rotterdam

Begin 2021 loopt Ahmed Aboutalebs tweede termijn als burgemeester van Rotterdam af. Woensdag maakte hij bekend nog zes jaar te willen blijven.
Aboutaleb heeft zijn besluit woensdagochtend laten weten aan de commissaris van de koning.
Aboutaleb heeft zijn besluit woensdagochtend laten weten aan de commissaris van de koning. Foto Bas Czerwinski/ANP

Ahmed Aboutaleb wil een derde termijn dienstdoen als burgemeester van Rotterdam. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Aboutaleb (PvdA) werd in 2009 burgemeester van de stad. Begin 2021 loopt zijn tweede termijn af. Een ambtstermijn duurt zes jaar.

Aboutaleb heeft zijn besluit woensdag kenbaar gemaakt aan de commissaris van de koning, de fractievoorzitters van politieke partijen in de stad en het Rotterdamse college. Of hij nog een derde termijn mag blijven, wordt bepaald door de gemeenteraad en een speciale vertrouwenscommissie, die door de raad moet worden samengesteld.

Lees ook: Van waterput tot burgemeesterschap met integratie als rode draad

„Ik wil graag nog een tijdje beschikbaar zijn voor de stad Rotterdam”, zei de 58-jarige Aboutaleb. Een derde termijn als burgemeester is in Rotterdam uitzonderlijk; Aboutaleb zou bij een volle termijn de langst zittende burgemeester in decennia zijn. „Ik heb genoeg energie en ideeën, ik ben niet uitgeblust”, zegt hij aan de telefoon. „En de uitdagingen in de stad vragen om continuïteit.”

Referendum

In een eventuele derde termijn wil Aboutaleb graag investeren in openbaar vervoer, woningbouw en duurzaamheid. Ook moet er een nieuw stadion komen voor Feyenoord. In principe wil de huidige burgemeester voor een volle termijn gaan, maar hij stelde daarbij ook niet in de toekomst te kunnen kijken. Wel gaf Aboutaleb toe overwogen te hebben om een andere functie te aanvaarden. Hij wilde daar woensdag niet verder over uitweiden.

Eerder dit jaar wilden drie politieke partijen (Denk, Leefbaar Rotterdam en 50Plus) een referendum organiseren over verlenging van Aboutalebs ambtstermijn. Wettelijk gezien bleek dat niet mogelijk. De afgelopen maanden sprak de burgemeester al met diverse raadsleden over een derde termijn. „Ik heb nooit gezegd: ga je dan voor mij stemmen?”, zegt hij daarover. Wel zei hij steun vanuit de raad te ervaren.

Vanuit de raad, die na de lokale verkiezingen in 2018 grotendeels vernieuwd is, is ook advies gekomen, zegt Aboutaleb woensdag desgevraagd. „Let op dat je notie neemt van alle raadsleden.” „Wals er niet overheen met twaalf jaar ervaring. Je hoeft je niet altijd zo zwaar te verdedigen. En ik denk dat ze bij tijd en wijle gelijk hebben”, aldus de burgemeester. Ook gaf hij aan van familie en vrienden voldoende steun te hebben gehad voor verlenging.