Dijkhoff ontving onterecht reiskostenvergoeding en gaat wachtgeld maandelijks terugstorten

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff kan niet afzien van zijn wachtgeld zonder het hele bedrag te moeten terugbetalen. Daarom gaat hij vanaf nu de toelagen maandelijks terugstorten.
Dijkhoff staat pers te woord bij de Tweede Kamer.
Dijkhoff staat pers te woord bij de Tweede Kamer. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet af van nog te ontvangen wachtgeld. Dat maakt hij dinsdagmiddag bekend in een verklaring op Facebook. Aanleiding is een nieuwe publicatie in tijdschrift HP/De Tijd waaruit blijkt dat Dijkhoff jaarlijks onterecht 4.900 euro reisgeld ontvangt.

Dijkhoff kan zijn wachtgelduitkering niet simpelweg per direct stopzetten. Als hij van de toelage wil afzien, moet hij namelijk het volledige ontvangen bedrag terugbetalen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken desgevraagd. De woordvoerder van Dijkhoff meldt dat hij het bedrag iedere maand zal terugstorten als de uitkering niet gewoon kan worden stopgezet. Per saldo houdt Dijkhoff dan dus niets over aan de toelage.

Wat betreft de reiskostenvergoeding, gaat het volgens de fractievoorzitter om een „stomme fout” van hemzelf. Inmiddels heeft hij het ontvangen reisgeld teruggestort. Toen Dijkhoff Kamerlid werd heeft hij een verzoek ingediend om de reiskostenvergoeding stop te zetten, schrijft hij in de verklaring, maar „na het verzoeken tot stopzetten [heb ik] niet op m’n loonstrook gekeken of alles ook was doorgevoerd. Dat was stom. Ik heb daarom niet doorgehad dat ik een van de twee vergoedingen nog wel ontving, hoewel het mijn bedoeling was dit geld niet te ontvangen. Ik neem daar de volledige verantwoordelijkheid voor”.

Als fractievoorzitter beschikt Dijkhoff over een auto met chauffeur die door de VVD wordt betaald. Daarom wilde hij naar eigen zeggen afzien van de reiskostenvergoeding, wat dus deels niet is gelukt.

Nog steeds staat de fractievoorzitter achter de 37.000 euro wachtgeld die hij jaarlijks ontvangt en waar de laatste weken veel om te doen was. Maar door het nieuws over de reiskosten wordt het vraagstuk over het wachtgeld van een extra „dimensie” voorzien. Dijkhoff: „Ik vind nog steeds hetzelfde en ga dus ook geen andere, wellicht meer wenselijke mening verkondigen. Ik vind tegelijkertijd dat in deze discussie onze fractie op inhoud het debat moet kunnen voeren zonder iedere keer aangesproken te worden op mijn persoonlijke keuze.”

Niets verkeerd gedaan

Na publicaties van de Volkskrant ontstond de afgelopen maand ophef over het geld dat Dijkhoff nog ontving omdat hij in het vorige kabinet minister en staatssecretaris is geweest. Het ging om jaarlijks 37.000 euro.

Dijkhoff schrijft dinsdag op Facebook dat hij nog steeds vindt dat er niets verkeerd is aan het wachtgeld dat hij heeft ontvangen. „De toelage die ik ontvang is onderdeel van de Pensioenwet Ambtsdragers. Je kunt daar zelf vanaf zien, dat klopt. Je ziet daarmee ook af van een deel van het pensioen, het nabestaandenpensioen en je rechten bij invaliditeit. Het heeft dus ook invloed op wat je achterlaat aan je gezin als er onverhoopt iets vreselijks gebeurt.”

Verder maakte ook VVD-Kamerlid Arne Weverling dinsdag bekend zijn wachtgeldregeling stop te zetten. Weverling kreeg een toelage boven op het Kamerlid-salaris. Dat diende te voorkomen dat het Kamerlid financieel erop achteruit zou gaan als hij stopte als wethouder in de gemeente Westland om de Kamer in te gaan. Hij zet het wachtgeld stop „om de discussie die vorige week is opgelaaid op inhoud te kunnen voeren”, zegt hij tegen ANP.