VS willen heffingen tegen Frankrijk om techtaks

De Franse speciale belasting op digitale diensten treft volgens handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer bedrijven als Google, Facebook en Amazon op een oneerlijke manier.
Kaasproductie van Roquefort in de gelijknamige plaats in het zuidwesten van Frankrijk in 2009.
Kaasproductie van Roquefort in de gelijknamige plaats in het zuidwesten van Frankrijk in 2009. Foto Bob Edme / AP

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump is van plan importheffingen in te stellen tegen 2,2 miljard euro aan Franse goederen als kaas, wijn en cosmetica, als vergelding tegen de speciale belasting op digitale diensten die Frankrijk in juli heeft ingevoerd. Dat heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer maandag bekendgemaakt. De Franse ‘techtaks’ zou Amerikaanse bedrijven als Google, Facebook en Amazon op een oneerlijke manier treffen.

Komende maand zijn de voorgestelde heffingen van maximaal 100 procent op Franse producten als Roquefort, handtassen en lipstick inzet van een inspraakprocedure. Op 7 januari houdt het kantoor van Lighthizer er een hoorzitting over.

Frankrijk heeft woedend gereageerd op de aankondiging van Lighthizer. Minister van Economie Bruno Le Maire noemt het volgens persbureau AFP „onacceptabel” dat de Amerikanen dreigen met heffingen. „Als de maatregelen er komen, is de EU klaar om terug te slaan”, aldus Le Maire.

Lees ook: Franse techtaks zet debat over bedrijfsbelasting op scherp

De Franse techtaks is bedoeld om techbedrijven te beletten belastingen te ontwijken door hun hoofdkwartier te vestigen in EU-landen met een laag belastingtarief. Bedrijven die jaarlijks meer dan 750 miljoen euro omzetten, waarvan minstens 25 miljoen euro in Frankrijk, moeten volgens de Franse wet een belasting van 3 procent over hun Franse omzet betalen.

‘Duidelijk signaal’

Het Amerikaanse voornemen om importheffingen in te stellen geeft volgens Lighthizer „een duidelijk signaal dat de Verenigde Staten actie zullen ondernemen tegen digitale belastingregimes die discrimineren tegen Amerikaanse bedrijven of hen bovenmatig raken.” Hij waarschuwde dat de VS ook digitale belastingen willen bekijken in Oostenrijk, Italië en Turkije.

Het plan van Lighthizer wordt gesteund door de Amerikaanse brancheorganisatie ITI en door leden van beide partijen in de Amerikaanse Senaat. Volgens de twee belangrijkste senatoren van de financiële commissie van de Senaat, de Republikein Charles Grassley en de Democraat Ron Wyden, is de Franse digitaks „onredelijk, protectionistisch en discriminerend”.

De VS hebben ook kritiek op de Franse belasting omdat omzet wordt belast in plaats van winst, en omdat de maatregel met terugwerkende kracht is ingesteld.