VS dreigen met heffingen tegen Franse ‘techtaks’

Handelsconflicten De VS dreigen een Franse belasting voor techreuzen als Google en Amazone te vergelden met heffingen.

De regering van de Amerikaanse president Trump is van plan importheffingen in te stellen op 2,2 miljard euro aan Franse goederen als kaas, wijn en cosmetica. Dat heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Lighthizer maandag bekendgemaakt.

De maatregel is een vergelding voor de belasting op digitale diensten die Frankrijk in juli heeft ingevoerd. Deze ‘techtaks’ zou Amerikaanse bedrijven als Google, Facebook en Amazon op een oneerlijke manier treffen.

Komende maand zijn de voorgestelde heffingen van maximaal 100 procent op Franse producten als roquefort, handtassen en lipstick inzet van een inspraakprocedure. Op 7 januari houdt de dienst van Lighthizer er een hoorzitting over.

Frankrijk heeft woedend gereageerd op de aankondiging. Minister Le Maire (Economie) noemt het „onacceptabel” dat de VS dreigen met heffingen. „Als de maatregelen er komen, is de EU klaar om terug te slaan”, aldus Le Maire.

De Franse taks is bedoeld om techbedrijven te beletten belastingen te ontwijken door hun hoofdkwartier te vestigen in EU-landen met een laag belastingtarief. Bedrijven die jaarlijks meer dan 750 miljoen euro omzetten, waarvan minstens 25 miljoen euro in Frankrijk, moeten volgens de Franse wet een belasting van 3 procent over hun Franse omzet betalen.

De Amerikaanse reactie geeft volgens Lighthizer „een duidelijk signaal dat de VS actie zullen ondernemen tegen digitale belastingregimes die discrimineren tegen Amerikaanse bedrijven of hen bovenmatig raken”. Hij waarschuwde ook digitale belastingen in Oostenrijk, Italië en Turkije te bekijken.

Lighthizers plan geniet steun van de Amerikaanse brancheorganisatie ITI en van leden van beide partijen in de Senaat. De VS hebben ook kritiek op de Franse belasting omdat omzet wordt belast in plaats van winst, en omdat de maatregel met terugwerkende kracht is ingesteld.