Thuiskok

Tomatenconsommé

Ik houd de intro’s deze week kort, want de recepten zijn lang. Deze heldere soep is een bedrieger. Het lijkt net gekleurd water, maar het heeft een krachtige, diepe smaak. Mix alle ingrediënten behalve de bouillon, eiwitten en de sushi seasoning in de blender. Doe dit kort, zodat de massa niet helemaal glad wordt. Doe deze vervolgens in een kookpan. Voeg vervolgens de groentebouillon toe, laat dit een halfuur zachtjes koken en giet door een fijne zeef. Bewaar zowel de bouillon als de gezeefde tomatenpulp en laat apart van elkaar afkoelen. Clarifieer de bouillon door de tomatenpulp met de eiwitten te mixen in de blender en schenk over in een kookpan. Giet de koude bouillon hier voorzichtig op en laat 10 minuten staan zodat alle vaste delen naar de bodem zakken. Breng vervolgens op middelhoog vuur aan de kook zonder te roeren, tot zich een vaste koek heeft gevormd aan de oppervlakte van de pan. Schep deze koek eraf en zeef de bouillon door een passeerdoek. Voeg de sushi seasoning toe en maak op smaak met peper en zout. Snij de rugspek in blokjes van 1 cm³ en blaker deze met een crème brûlée-brander tot ze licht verbrand zijn. Bewaar het gesmolten vet apart om mee te garneren. Serveer zowel de spekjes als het vet warm. Serveer de bouillon in diepe kommen en maak af met een kleine eetlepel gebrand rugspek en een theelepel gesmolten spekvet.