‘Structureel doelwit’

470 geldautomaten van ABN Amro dicht vanwege plofkraken

ABN Amro heeft 470 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege het toegenomen aantal plofkraken. Dat heeft de bank maandag bekendgemaakt. Het gaat om 380 ‘gewone’ ABN Amro-automaten en 90 automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot Geldmaat. De bank heeft verschillende types geldautomaten in gebruik. De automaten die nu gesloten zijn, zijn allemaal van dezelfde soort. Volgens ABN Amro is deze soort automaat het „structurele doelwit” bij plofkraken. ABN Amro heeft nog zo’n 400 andere automaten die wel in gebruik blijven. Het aantal plofkraken in Nederland is de afgelopen maanden toegenomen. In heel 2018 vonden 42 plofkraken plaats, volgens de laatst beschikbare cijfers zijn er dit jaar al 63 plofkraken uitgevoerd. De pogingen tot diefstal slagen bijna nooit. (NRC)