Ruim 220.000 evacuaties Filippijnen om tyfoon Kammuri

De autoriteiten op de Filippijnen hebben vanwege een tyfoon gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen op de eilandengroep.
De tyfoon gaat gepaard met hevige regenval en forse windstoten.
De tyfoon gaat gepaard met hevige regenval en forse windstoten. Foto Basilio Sepe/EPA

In de Filippijnen zijn zeker 225.000 mensen geëvacueerd vanwege tyfoon Kammuri, die dinsdag aan land kwam. Ook kwamen twee mensen om het leven, onder wie een 33-jarige man. Hij werd geëlektrocuteerd. Dat meldt persbureau Reuters.

Met het oog op hevige regenval de komende uren hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor metershoge stormvloeden, overstromingen en aardverschuivingen. De tyfoon bereikte aan land tot nu toe snelheden van 150 kilometer per uur.

Ongeveer vijfhonderd vluchten werden uit voorzorg aan de grond gehouden. Naar schatting raakten zo’n honderdduizend reizigers hierdoor gedupeerd. De vier terminals van de luchthaven in de hoofdstad Manilla werden maandag twaalf uur preventief gesloten. In Manilla bleven ook scholen en overheidsgebouwen deels dicht. De luchthaven van Legazpi, een stad in het noorden van de archipel, raakte door het natuurgeweld zwaar beschadigd. Een deel van het dak van de luchthaven stortte in.

Impact

Volgens een woordvoerder van de Filippijnse crisisdienst is de impact van Kammuri tot nu toe relatief beperkt gebleven, omdat veel voorzorgsmaatregelen werden getroffen. De Filippijnen worden vaker getroffen door noodweer. Vorig jaar veroorzaakte tyfoon Mangkhut ernstige schade op de eilandengroep. Ook kwamen 28 mensen om het leven. De meeste slachtoffers vielen door toedoen van aardverschuivingen en instortende gebouwen.

Twitter avatar ABC ABC News Strong winds and heavy rain battered the coast of eastern Philippines as Typhoon Kammuri produced gusts of up to 74.5 mph ahead of landfall. The storm comes as the Philippines is hosting the 2019 Southeast Asian Games. https://t.co/Y3EFBSRyUC https://t.co/co1pFZ6YSt