Onderwijs

Leesvaardigheid Nederlandse scholieren achteruitgegaan

Nederlandse vijftienjarigen scoorden in 2018 slechter dan leeftijdsgenoten uit andere welvarende landen. Dat blijkt uit een driejaarlijks vergelijkend onderzoek onder 60.000 leerlingen uit 79 landen, ook wel bekend als de PISA-test. Dat onderzoek van de OESO, dat dinsdag werd gepubliceerd, is een belangrijke graadmeter van het onderwijs. 76 procent van de Nederlandse middelbare scholieren kunnen het belangrijkste idee uit een tekst halen. Dat is onder het gemiddelde van 77 procent, maar een stuk lager dan bij de PISA-test in 2015. Van de 550 te behalen punten behaalden Nederlandse scholieren er toen gemiddeld 503, nu 485. In alle onderzochte landen ging de leesvaardigheid achteruit, maar in Nederland volgens onderwijsbond AOb het hardst. (NRC)