Recensie

Recensie Film

Oma op stap met kleinzoon

Documentaire Een kleine, sympathieke documentaire over een vakantie van een oma en haar autistische mantelzorger naar Luxemburg.

Chris en zijn oma gaan samen op reis in ‘Oma en Chris & de rode auto’.
Chris en zijn oma gaan samen op reis in ‘Oma en Chris & de rode auto’.

De dertigjarige Chris heeft een sterke band met zijn oma Hildegard. Drie dagen per week fungeert hij als haar mantelzorger. Chris kreeg als kind de diagnose autisme, iets waar hij het zelf niet mee eens is.

Samen kijken ze naar Intouchables, hij met een biertje binnen handbereik, zij met een likeurtje in de hand. „Blijf samen het avontuur zoeken”, zei de opa van Chris op zijn sterfbed. In ruil daarvoor kreeg hij opa’s rode Volkswagen. En daarmee gaan ze een kleine week naar Luxemburg. De 94-jarige Hildegard is blij verrast: „Joh, wat leuk.” Chris propt de auto vol met rollator, verhoogde wc-bril en het onvermijdelijke kratje bier.

De ruim een uur durende mantelzorgroadmovie Oma en Chris & de rode auto laat zien hoe het hun vergaat. Ze maken er een leuk uitje van, met lekker ontbijt, aardbeientaart en ’s avonds een borrel. Maakster Ingrid Kamerling – Chris is haar neef – benadrukt hun plezier en positivisme, al valt het Chris soms zwaar. „Houd je bakkes”, bijt hij zijn oma buiten gehoorsafstand toe als zij weer eens klaagt over pijn in haar been.

Het is een sympathieke documentaire, toch vraag je je af in hoeverre hij deze particuliere situatie nou eigenlijk overstijgt.