OM over MH17

‘Rusland leverde Oekraïne-verdachte bewust niet uit’

Rusland heeft ondanks herhaalde verzoeken van Nederland „bewust” de Oekraïner Volodymyr Tsemach, verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17 vijf jaar geleden, niet uitgeleverd. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag gemeld. Daarmee zou Rusland zich niet hebben gehouden aan het Europees uitleveringsverdrag. Tsemach kon zo terugkeren naar separatistengebied in Oost-Oekraïne, buiten bereik van de Nederlandse justitie. Rusland levert geen eigen onderdanen uit, maar Tsemach is Oekraïens, waardoor er volgens het OM „geen belemmeringen voor de uitlevering waren”. Het uitleveringsverzoek werd verstuurd nog voor hij in september in het kader van een gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne in Moskou aankwam. Daarbij zou Rusland gewezen zijn op het vluchtgevaar van Tsemach. (NRC)