Volksbank-klanten hoeven in 2020 niet te betalen voor spaargeld

Particuliere spaarders bij ASN Bank, RegioBank en SNS met een tegoed tot 100.000 euro hoeven komend jaar niet bang te zijn voor negatieve spaarrentes.
Het hoofdkantoor van de Volksbank in Utrecht.
Het hoofdkantoor van de Volksbank in Utrecht. Foto Koen van Weel/ANP

Particulieren met een rekening bij ASN Bank, RegioBank en SNS hoeven komend jaar geen geld te betalen om te sparen. De Volksbank, die de drie banken bezit, heeft dinsdag aangekondigd in 2020 over spaartegoeden tot 100.000 euro geen negatieve rente te rekenen. Eerder deed ABN-Amro al een soortgelijke aankondiging.

De Volksbank, die eigendom is van de staat, baseert zijn besluit naar eigen zeggen op onderzoek onder drieduizend klanten. Daaruit bleek dat mensen „negatieve spaarrente principieel onaanvaardbaar” vinden. „Negatieve rente druist in tegen de sterke Nederlandse spaarmentaliteit. Het is ons met de paplepel ingegoten dat sparen loont”, schrijft de bankenorganisatie.

Lees ook dit interview met Volksbank-topman Maurice Oostendorp: ‘Volksbank moet waardevoller zijn dan een Google of Apple’

Sparen tot 25.000 euro blijft volgend jaar wel wat geld opleveren voor Volksbank-klanten: het rentetarief wordt minstens 0,01 procent. Voor bedragen daarboven - tot een ton - komt de rente niet onder de 0 procent, belooft de organisatie. Dat beleid wil de Volksbank „liefst nog langer” handhaven. Of dat ook daadwerkelijk mogelijk is, wordt per jaar bekeken.

Monetair beleid

In Europa zakken de spaarrentes voor consumenten al een tijd richting het nulpunt. Dat komt door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die houdt sinds vijf jaar negatieve depositorentes aan, waardoor banken moeten betalen voor het stallen van tegoeden bij de ECB. Elders in Europa berekenen sommige banken de lasten daarvan door aan hun klanten, in de vorm van negatieve spaarrentes. Voorlopig laat nog geen enkele Nederlandse bank particuliere klanten betalen voor hun spaartegoeden.

ABN-Amro was vorige maand de eerste bank die liet weten voorlopig geen negatieve spaarrente in te voeren. Ook dat concern hanteert een bovengrens van 100.000 euro spaargeld. In tegenstelling tot de Volksbank kondigde ABN niet aan tot wanneer de toezegging geldt.